|
Moldova își pierde încrederea în UE
Cetățenii Republicii Moldova și-au pierdut încrederea în cauza și viitorul european al țării, în mare parte din cauza actualei guvernări. Cel puțin asta cred directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbaroșie, directorul executiv ADEPT, Igor Boțan expertul de la Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS) de la Bruxelles, Michael Emerson și expertul Institutului European pentru Studii de Securitate de la Paris, Nicu Popescu. În cadrul unei emisiuni radio realizate de Asociaţia pentru Politică Externă și Friedrich-Ebert-Stiftung, aceștia au analizat situația politicii externe și a perspectivei europene în contextul socio-politic actual.
Potrivit experților, Republica Moldova se confruntă cu o criză ideologică cauzată de partidele de la guvernare, care au asociat ideea integrării europene cu propriile lor politici și acțiuni.
„Din 2009 noi avem o guvernare pro-europeană și situația s-a înrăutățit. Care este concluzia cetățeanului? Este că, de fapt, partidele pro-europene nu pot asigura ceea ce promit și, deci, speranțele cetățenilor, așteptările lor, nu au găsit răspuns în activitatea guvernanților. De aici vine și marea dezamăgire, de aici vin și unele concluzii gen: Aceștia sunt niște mincinoși, ceea ce promit ei nu poate fi în principiu realizat", spune Arcadie Barbaroșie. „Mai mult decât atât, guvernările de până acum au avut în denumirea loc într-o formă sau alta cuvântul „european" – alianța pro-europeană, coaliție pro-europeană", mai adaugă acesta.
„Cetățenii ajung la concluzia că sub paravanul integrării europene clanurile politice corupte își rezolvă propriile probleme, se îmbogățesc, iar cetățenii rămân dezamăgiți, disperați. Această involuție a așteptărilor pentru vectorul european este explicabilă prin faptul că purtătorii de flamură au fost falși. Flamura rămâne pentru o bună parte a societății una de reper, iar purtătorii probabil trebuie schimbați", susține și Igor Boțan.
Pentru a redresa situația și a reveni la vectorul european, guvernarea țării ar urma să întreprindă anumite reforme și schimbări de atitudine.
„Probabil cea mai urgentă acțiune, cel mai urgent rezultat așteptat de cetățean este să se clarifice ce s-a întâmplat cu cele trei bănci, cu Banca de Economii în primul rând, să fie pornite în instanță acele dosare despre care vorbesc unii politicieni, dar despre care deocamdată nu știm dacă există cu adevărat și dacă au șanse să ajungă în justiție" – Arcadie Barbaroșie.
„Și atunci când ne referim la disfuncționalități, în primul rând avem în vedere lipsa luptei cu corupția, dar și certurile de coaliție, desfacerile de coaliție, desfacerile de partide, incapacitatea de a forma o guvernare majoritară... Deci, această situație de permanent scandal politic nu dă bine în nicio țară" – Nicu Popescu.
„Primul lucru pe care îl au de făcut în ceea ce privește politica pe dimensiunea europeană este să aibă un pic mai multă deschidere în implementarea Acordului de Asociere și a Zonei de liber schimb – ambele reprezintă oportunități uriașe pentru Republica Moldova" – Michael Emerson.
Totuși, continuarea integrării în spațiul european este inevitabilă, chiar dacă o să fie întârziată, consideră experții.
„Este un proces lung, dar este o chestiune inevitabilă" – Michael Emerson.
„Strategic vorbind, eu sunt optimist. Dacă nu actuala guvernare, următoarea guvernare sau peste una se vor orienta spre integrarea europeană. Nu este altă cale." – Arcadei Barbaroșie.
„Nu există altă cale. Trebuie să ne angajăm în acest proces și părerea mea este că decât această stagnare în mocirla corupției absolute, mai bine totuși să începem a ieși, ținând cont de contextul regional, de factorii internaționali și de capacitatea noastră internă. Dar altă cale nu există." – Igor Boțan
„[...] în pofida tuturor poziționărilor, tacticilor și crizelor de politică internă, de poziționări dintre partide, Republica Moldova rămâne ancorată într-un Acord de Asociere cu UE, implementarea căruia este o obligație legală. Moldova are Zonă de liber schimb cu UE, care îi oferă beneficii importante." – Nicu Popescu
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1807
- Populația:
- 1068 locuitori
Ciumai este un sat din cadrul comunei Vinogradovca, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Taraclia și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1068 de oameni. Satul Ciumai a fost atestat documentar în anul 1807.
Comentarii
(1)