16 aprilie 2015, 16:03 Realitatea moldovenească views 7657
R. Moldova este apreciată drept una din cele mai avansate ţări la capitolul politicilor energetice
16 aprilie 2015, 16:03 Realitatea moldovenească views 7657

R. Moldova este apreciată drept una din cele mai avansate ţări la capitolul politicilor energetice

Republica Moldova este apreciată drept una din cele mai avansate ţări în domeniul politicilor energetice, potrivit Raportului pe politicile energetice implementate în 11 ţări din Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală. Raportul a fost prezentat astăzi la Chişinău de către Agenția Internațională pentru Energie și Programul INOGATE, în parteneriat cu Ministerul Economiei, informează MOLDPRES.

„Republica Moldova are o poziţie destul de favorabilă, în sensul adoptării cadrului legislativ şi normativ, a realizat progrese pe piaţa electricităţii pe care a decentralizat-o", a declarat Maria van der Hoeven, director executiv al Agenţiei Internaţionale Energetice (AIE). Ea a adăugat că „acum marea întrebare este cît de repede Moldova se va mişca pentru a implementa legile şi reglementările care au fost adoptate".

Potrivit directorului AIE, este necesară o infuzie semnificativă de capital în modernizarea sistemului energetic moldovenesc, iar ca aceste „investiţii străine să vină, Moldova are nevoie de un climat investiţional previzibil. Aceasta este una din recomandările care se regăsesc în acest raport".

Eficienţa energetică şi investiţii în resurse regenerabile – sînt două domenii în care urmează mult de lucrat. Multe rămîn de făcut, dar există voinţa politică", a menţionat Maria van der Hoeven.

Republica Moldova a întreprins în ultimul timp un şir de măsuri certe în vederea transpunerii Acquis-ului comunitar, a afirmat Lilia Palii, secretar de stat la Ministerul Economiei. Oficialul s-a referit în context la o serie de legi adoptate, inclusiv cu privire la energia termică şi cogenerare.

„Sîntem determinaţi ca pînă în anul 2020, perioada impusă de durata necesară realizării interconexiunilor de transport al gazelor naturale şi a energiei electrice, Republica Moldova să dezvolte din punct de vedere legislativ, instituţional şi logistic o piaţă liberalizată funcţională a energiei", a spus Lilia Palii.

Şefa direcţiei generale securitate şi eficienţă energetică a Ministerului Economiei, Maria Botezatu, a subliniat că Moldova vrea să fie o parte a pieţei energetice europene şi de aceea mizează foarte mult pe implementarea rapidă a interconexiunilor, atît de gaze, cît şi de energie electrică. Este vorba, în primul rînd de construcţia conductei de gaze Ungheni-Chişinău, precum şi a trei conexiuni de energie electrică, la Centru, Sud şi Vest.

„Dacă construim o conexiune nu însemnă că nu discutăm cu ceilalţi parteneri. Va fi o competiţie, vorbim de diversificarea surselor", a mai menţionat Maria Botezatu.

Republica Moldova este unul din membrii fondatori ai Programului INOGATE şi a beneficiat de peste 30 de proiecte din totalul de 62 proiecte INNOGATE implementate din anul 1996 pînă în prezent. Suportul acordat include piețele energetice, energia durabilă, eficienţa energetică, standardele tehnice.

Sursa: www.moldpres.md

Comentarii

 (1)
  • #1 asdfg Răspunde Citează selecţia
    Где еще на территории бывших республик такая цена на электроэнергию, как в Молдове?
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX-lea
Populația:
3272 locuitori

Nihoreni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Nihoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Rîșcani și la 181 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3272 de oameni. Satul Nihoreni a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.