|
Foto: ipn.md |
Expert: Pare a fi cea mai trainică coaliţie din 2009 încoace
Acordul de constituire a Alianţei Politice pentru Moldova Europeană, semnat de Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat, este comparabil cu multiplele exemple de astfel de acte din practica internaţională şi este mult mai dezvoltat decât cel din 2009, spre exemplu. De această părere este analistul politic Viorel Cibotaru.
Solicitat de IPN să comenteze calitatea actului încheiat, Viorel Cibotaru a spus că acum Acordul este mai consistent şi mai detaliat, deoarece două componente este mai uşor să fie moderate decât 3 sau 4, sau mai multe. „Totodată actul a devenit mai rigid, condiţiile de funcţionare a coaliţiei sunt extra-democratice, sunt reglementate nişte lucruri care nu ar trebui să fie, se limitează dreptul la expresie a deputaţilor şi miniştrilor. Sunt un fel de legi nescrise care se bat cap în cap cu cele scrise. Nu poţi stopa anumite lucruri precum critica, de exemplu", a apreciat Viorel Cibotaru.
Analistul crede că oponenţii coaliţiei nou formate ar putea considera că astfel de prevederi înseamnă un pas înapoi pentru transparenţa procesului decizional, pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului, dar şi pentru exercitarea guvernării.
„Din document cred că lucrurile sunt puse destul de profesionist, conştient, cu multă experienţă a succeselor şi insucceselor, a crizelor depăşite de partide. Nu cred că apar mari contradicţii pe vreun palier, nici personal, nici profesional, nici pe intern, nici pe extern. Aceasta pare a fi cea mai trainică coaliţie din 2009 încoace", a subliniat expertul.
Cât ţine de partajarea ministerelor, Viorel Cibotaru a spus că are anumite rezerve, deoarece posturile de ministru al apărării şi cel de ministru de externe intră în competenţele preşedintelui ţării şi aici poate ar fi trebuit cumva delimitate de celelalte funcţii şi poate că ar putea fi lăsate la discreţia preşedintelui ca să se sublinieze că nu aparţin vreunui partid.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1604
- Populația:
- 1441 locuitori
Coropceni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Coropceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 17 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1441 de oameni. Satul Coropceni a fost menționat documentar în anul 1604.
Comentarii
(0)