15 ianuarie 2015, 16:31 Realitatea moldovenească views 14427
Expertul economic Natan Garstea, despre deprecierea valutei nationale
Foto: protv.md
15 ianuarie 2015, 16:31 Realitatea moldovenească views 14427

Expertul economic Natan Garstea, despre deprecierea valutei nationale

Lumea incepe sa-si piarda increderea in leul moldovenesc. Asta a declarat expertul economic Natan Garstea invitat in studioul Stirilor Pro TV, despre deprecierea leului in raport cu euro si moneda americana.

Natan Garstea, expert economic: "Cauza deprecierii leului este aprecierea dolarului pe pietile internationale. Noi acum ne aflam intr-o zona de instabilitate regionala. Avem evolutia grivnei ucrainesti, evolutia rublei rusesti. Investitorii sunt destul de nesiguri pe situatia din zona. Tine si de specificul local. Mai multa lume a hotarat sa scoata banii si sa-i transforme in euro sau dolari. Daca va fi lasat leul in cadere libera vom putea asista la o depreciere destul de semnificativa pentru ca si in zona se pare ca va continua aceeasi tendinta. Deja totul va depinde de actiunile Bancii Nationale de reglementare pe piata monetara. Vom asista la cresteri de preturi, in special la bunurile de import. Este si un oarece avantaj pentru exportatori. Vor creste si preturile la facturi, la energia electrica, la gaz. Statul ar trebui sa intervina pentru ca situatia devine destul de tensionata, nu atat in sens economic ci ca lumea pierde increderea in leu. Banca Nationala poate sa intervina direct pe piata, fie sa vanda valuta, fie sa influenteze asupra pietii monetare."

Ieri moneda europeana a trecut de 20 de lei, iar cea americana de 17.

Sursa: protv.md

Cuvinte cheie:

valută , economie , Moldova , depreciere , preţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
1312 locuitori

Bălţata este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte patru localităţi: Bălţata de Sus, Bălţata, Sagaidacul de Sus şi Sagaidac. Satul este situat la o distanţă de 28 km de oraşul Criuleni şi la 14 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituie 1312 oameni. Satul Bălţata a fost întemeiat între anii 1906–1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.