|
Foto: ipn.md |
Expert: Cum poate fi îmbunătăţit procesul electoral din Moldova
Republica Moldova a făcut un pas important pentru a asigura în ţară desfăşurarea alegerilor libere şi corecte, iar scrutinul din 30 noiembrie a fost în concordanţă cu dreptul internaţional. Expertul Asociaţiei „Vesna" de la Minsk, Vladimir Labkovich, a menţionat, într-o conferinţă de presă la IPN, că totuşi s-au înregistrat şi derapaje, iar Misiunea de experţi a Platformei europene pentru alegeri democratice are recomandări cum poate fi îmbunătăţit procesul electoral.
Vladimir Labkovich a subliniat că actuala legislaţie a ţării permite modificarea radicală a listelor electorale cu 7 zile înainte de alegeri. Or, experţii sunt de părere că acest lucru îi derutează pe alegători. De aceea, ar trebui să se limiteze modificările care pot fi făcute pe listă. Comisia Electorală Centrală nu are competenţe destule pentru a verifica toate cheltuielile făcute de către concurenţii electorali, iar acest lucru la fel ar trebui modificat în legislaţie, a mai spus expertul.
Misiunea de experţi mai recomandă ca partidele extraparlamentare să aibă reprezentanţi în componenţa birourilor electorale, întrucât aceasta va majora gradul de transparenţă a procesului electoral. Vladimir Labkovich a adăugat că pe viitor autorităţile trebuie să găsească şi un mecanism prin care să asigure cetăţenilor din stânga Nistrului dreptul la exercitarea votului.
Experţii consideră că autorităţile trebuie să înveţe din greşelile de implementare a Registrului electronic al alegătorilor şi să asigure la următorul scrutin funcţionarea acestuia fără întreruperi.
Misiunea de experţi a Platformei europene pentru alegeri democratice s-a aflat în Moldova începând cu data de 26 noiembrie. Experţii reprezintă organizaţii din Parteneriatul Estic, din Rusia şi din state UE, şi colaborează în Moldova cu Asociaţia Promo-LEX.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1908
- Populația:
- 1216 locuitori
Doina este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Doina Rumeanţev, Iasnaia Poleana. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cahul și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1216 oameni. Satul Doina a fost menționat documentar în anul 1908.
Comentarii
(0)