|
Studiu: Satele Moldovei pe cale de dispariție
Moldova riscă să rămână fără sate. Numărul tot mai mic de naşteri și rata înaltă a migrației duc la îmbătrînirea populației din localitățile rurale și depopularea lor. Această stare de lucruri este confirmată de un raport realizat de Comisia Națională pentru Populație și Dezvoltare.
Studiul arată că cetăţenii apţi de muncă nu sunt atraşi de viaţa de la sat. În ultimii 10 ani, numărul tinerilor din mediul rural s-a micșorat cu opt la sută și constituie doar o pătrime din populaţia de la ţară.
Potrivit studiului, din cei aproximativ 136 de mii de tineri care au migrat, în ultimii ani, peste hotare, în căutarea unui loc de muncă, peste 78 la sută sunt din sate. Statisticile atestă şi o îmbătrînire accentuată a populației rurale, unde fiecare a treia persoană are vîrsta de peste 60 de ani. Totodată, aproape 14 la sută dintre vîrstnicii de la sate au peste 80 de ani.
Potrivit Biroului Național de Statistică, doar anul trecut, peste 33 de mii de cetăţeni s-au mutat cu traiul la oraş. Peste 90 la sută dintre aceştia s-au stabilit în Chișinău şi au vîrste între 20 și 34 de ani.
Principalele cauze care duc la depopularea satelor sunt lipsa locurilor de muncă, infrastructura slab dezvoltată, lipsa școlilor și a serviciilor de utilitate publică.
Publika.md menţionează că moldovenii care trăiesc la ţară sunt dezavantajaţi faţă de cei de la oraş. Puţini au apă centralizată şi canalizare, drumuri asfaltate şi alte utilităţi care le-ar asigura un minim confort. Mai mult, în sate accesul la educaţie şi servicii medicale este foarte limitat. Iar de locuri de muncă bine plătite nici nu poate fi vorba.
Datele Ministerului Mediului arată că peste 80 la sută dintre locuitorii satelor beau apă ce nu corespunde normelor de calitate. Şi doar un procent are acces la sistem de canalizare. Autorităţile din domeniu spun că problema ar putea fi soluţionată abia în 2028, cînd, potrivit prognozelor, toate localităţile vor fi conectate la apeduct şi canalizare.
În acelaşi timp, experţii Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate menţionează că, de cele mai multe ori, cetăţenii din mediul rural se internează în spitale doar în cazuri de urgenţă şi nu în mod programat, iar deseori nu sunt informaţi despre intervenţiile medicale la care sunt supuşi şi riscurile acestora.
Tinerii nu-şi văd viitorul în sate şi din cauza accesului limitat al copiilor la educaţie. Potrivit datelor UNICEF, anul trecut, în peste 250 de localităţi rurale din Moldova nu existau grădiniţe. Cea mai critică situaţie la acest capitol este în raioanele Soroca, Făleşti, Sîngerei şi Orhei.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1632
- Populația:
- 1407 locuitori
Burlăneşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Burlăneşti şi Buzdugeni. Satul este situat la o distanță de 22 km de orașul Edineţ, la 26 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 219 km de Chișinău. La nord de Burlăneşti se află o întindere stîncoasă cu peşteri, ce formează malul stîng al Drăghiştei. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1407 oameni. Prima atestare documentară a satului datează din 25 aprilie 1632.
Comentarii
(0)