|
UTM a aniversat jumătate de secol de la fondare
Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a marcat zilele acestea jubileul de 50 de ani. Cu ocazia celor cinci decenii de învăţământ superior ingineresc, instituţia a organizat, pe parcursul unei săptămâni, o suită de manifestări ştiinţifice şi culturale, expoziţii, şedinţe festive.
Manifestările au culminat cu adunarea festivă „50 de ani ai UTM", care s-a desfăşurat la Palatul Naţional „Nicolae Sulac", la 24 octombrie. Festivitatea a fost onorată de prezenţa prim-ministrului Iurie Leancă, primului preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, care din această zi a devenit Doctor Honoris Causa al UTM, conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, reprezentanţi ai Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului, diplomaţi acreditaţi la Chişinău, oaspeţi de peste hotare.
Din cei 50 de ani de existenţă, 21 de ani UTM a fost şi este condusă de academicianul Ion Bostan, primul rector ales prin vot direct al Senatului Universităţii. Către acest frumos semicentenar, rectorul instituţiei a prezentat un raport care reflectă geneza învăţământului ingineresc din Republica Moldova, geneză pe care a datorat-o generaţiilor de dascăli şi ingineri trecuţi prin Universitatea Tehnică, cu aportul cărora i-a conferit prestigiu şi au transformat-o într-o instituţie reper pentru generaţiile viitoare, se menționează într-un comunicat al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AȘM).
Prin decret prezidențial, în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea învăţământului universitar, pentru contribuţie substanţială la pregătirea specialiştilor de înaltă calificare şi activitate didactico-ştiinţifică prodigioasă, UTM a fost decorată cu „Ordinul Republicii". Distincţia a fost înmânată de Ion Păduraru, secretar general al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova. Pentru contribuţii semnificative la dezvoltarea învăţământului, preşedintele Nicolae Timofti a acordat distincţii şi unor personalităţi notorii.
Totodată, în cadrul şedinţei solemne, pentru rezultate ştiinţifice marcante, merite deosebite în dezvoltarea diverselor domenii de cercetare ştiinţifică, pregătirea cadrelor de ingineri şi a cadrelor ştiinţifice de înaltă calificare, AȘM a acordat UTM cea mai înaltă distincţie - Medalia „Dimitrie Cantemir".
UTM a marcat 50 de ani de învăţămînt superior ingineresc din Moldova, care înseamnă 84 mii de studenţi, peste 2000 de doctori în ştiinţe şi doctori habilitaţi, profesori universitari, dar şi peste 38 mii de specialişti, formaţi prin Centrul de perfecţionare pentru ramurile economiei naţionale şi sistemului educaţional în republica noastră. UTM este una dintre cele mai mari instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova, singura de profil tehnic ingineresc, se mai spune în comunicatul AȘM.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1891
- Populația:
- 735 locuitori
Chioselia Rusă este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Comuna Chioselia Rusă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de municipiul Comrat și la 131 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 735 de locuitori. Satul Chioselia Rusă a fost menționat documentar în anul 1891.
Comentarii
(0)