|
Foto: ipn.md |
Numărul de copii născuţi în Moldova va scădea în cîţiva ani pînă la 30 de mii
Tot mai multe cupluri din Republica Moldova se limitează la un singur copil, iar în aceste ritmuri în următorii ani numărul copiilor născuţi va scădea pînă la 30 de mii pe an. Potrivit datelor Biroului Biroului Naţional de Statistică, anul trecut în Republica Moldova au venit pe lume 37,9 mii de copii, cu 4% mai puţin faţă de anul precedent.
Contactat de IPN, Boris Gîlca, doctor în medicină, reprezentant adjunct al Fondului ONU pentru Populaţie în Republica Moldova, a spus că eforturile guvernării trebuie să fie îndreptate nu spre politici pro-nataliste, dar spre îmbunătăţirea politicilor familiale, dezvoltarea infrastructurii în special în zonele rurale, iar beneficiile vor veni de la sine.„Politicile pro-nataliste şi-au dovedit ineficienţa, teoretic asemenea politici pot da rezultate de creştere numerică a populaţiei numai în cazul unui regim de dictatură dură (exemplul politicilor pro-nataliste ale lui Nicolae Ceauşescu în Romînia), or în zilele noastre lucrurile stau altfel", a subliniat expertul.
Boris Gîlca a mai spus că descreşterea demografică poate fi catalogată ca fiind „un act de egoism" al familiilor tinere, cînd în prim plan sunt puse valorile materiale. Totuşi, în contextul contemporan este nevoie să se investească în capitalul uman, în calitatea acestuia prin educaţie şi studii de performanţă, dar şi în condiţii mai bune de muncă şi trai. Cea mai durabilă şi eficientă investiţie este în tineri, în educaţia acestora, inclusiv în educaţia pentru sănătate şi în dezvoltarea modelelor comportamentale pentru o viaţă lipsită de riscuri. Asemenea investiţii pe termen lung devin o forţă pentru o schimbare pozitivă în societate, care va avea un impact pentru generaţiile viitoare.
Doctorul în sociologie Olga Găgăuz, şefa Centrului de Cercetări Demografice la Institutul Naţional de Cercetări Economie, spune că soluţii imediate pentru problema demografică nu sunt. În Moldova o femeie ar trebui să nască 2-3 copii pentru creşterea demografică, dar indicii vieţii economice nu încurajează acest fapt şi familiile se limitează la un singur copil. Familiile sărace au mai mulţi copii doar pentru faptul că nu cunosc metode de contracepţie. Potrivit Olgăi Găgăuz, consecinţele acestei descreşteri demografice se reflectă în faptul că scăderea populaţiei va duce la îmbătrînirea prematură. Se va schimba structura demografică a societăţii, nevoile sociale şi, respectiv, vor trebui modificate politicile sociale. O soluţie de durată ar fi combaterea migraţiei şi creşterea nivelului social prin stimularea salarială.
Doctorul habilitat în ştiinţe medicale Valentin Friptu spune că, dacă în anii '80 se năşteau jur de 100 de mii de copii pe an, astăzi numărul acestora s-a redus de 3 ori. Potrivit specialistului, natalitatea scăzută în Republica Moldova este generată de problemele sociale, şi mai puţin de cele de sănătate. „Peste 15-20 de ani vom ajunge şi pînă la 15 mii de nou-născuţi pe an", a afirmat Valentin Friptu, medic obstetrician-ginecolog. Pentru o înlocuire simplă a generaţiilor, într-o familie trebuie să se nască cel puţin doi copii.
Expertul în probleme de educaţie şi sociale, Natalia Vlădicescu, a declarat pentru IPN că sunt mai mulţi factori care acţionează negativ natalitatea în Republica Moldova. „Femeile aleg să facă carieră, costul mediu urban pentru întreţinerea familiei este mare comparativ cu salariul. Iar la maturitate, copiii ar trebui asiguraţi cu locuinţă şi cheltuieli pentru studii", a spus Natalia Vlădicescu. Un alt factor este migraţia populaţiei.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, numărul mediu de copii născuţi de o femeie pe parcursul vieţii este de 1,3 copii. Acest indiciu este sub nivelul critic de 1,5.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1617
- Populația:
- 2796 locuitori
Dănceni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Dănceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Ialoveni și la 21 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2796 de oameni. Satul Dănceni a fost menționat documentar în anul 1617.
Comentarii
(0)