|
Foto: basarabia.md |
AP: Embargoul rusesc lovește dur Republica Moldova
Consecințele luptelor geopolitice lovesc dureros Republica Moldova. Asta în contextul care ea este una dintre cele mai sărace țări din Europa, unde salariul mediu lunar este de doar 300 dolari, iar 30 la sută din PIB provine din remitențele trimise acasă de 600 000 de moldoveni care lucrează în străinătate, scrie agenția de presă Associated Press citată de UNIMEDIA.
Problemele economice au ajuns în Republica Moldova într-un moment extrem de delicat din punct de vedere politic.
Republica Moldova are o regiune separatistă pro-rusă, Transnistria. Totodată, în țară vor avea loc alegeri în luna noiembrie care vor determina dacă Moldova rămîne pe cursul pro-occidental sau politicienii loiali Moscovei vor prelua puterea, mai scrie sursa.
„În cazul în care efectele economice ale embargoului vor fi resimțite în Republica Moldova, nu doar partidele pro-ruse vor folosi această situație în avantajul lor pentru a încerca să mențină Republica Moldova pe orbita Moscovei, dar, de asemenea, se va mări efectul deraierii sau întîrzierii aspirațiilor Republicii Moldova de a fi parte a Uniunii Europene", a declarat Director regional Eurasia al Institutului Republican Internaţional (IRI) din SUA, Stephen Nix.
"Fermierul Sergiu Calmîc privește cum rînd pe rînd, merele, roșiile și zemoasele, care urmau să fie importate în Rusia, se coc, cad la pămînt și încep să se strice. Fermierii din Moldova simt deja consecințele, iar unii au decis deja să nu mai culeagă o parte din fructe și legume în acest sezon", scrie sursa.
Associated Press menționează că venitul la fabricile de producere a sucului este de doar 0.04 de dolari per kilogram. Pentru ele, pierderile din acest an ar putea ajunge la 3,5 milioane lei sau 75 la sută din profitul său din 2013.
Potrivit lui Calmîc, lucrurile ar sta mai prost dacă fermierii nu și-ar diversifica producția și și-ar orienta exporturile de fructe și legume doar în Rusia. „În ultimii ani, alții din regiune au învățat deja această lecție, ca urmare a interdicțiilor anterioare din partea Rusiei în perioade de tensiune politică", conchide autorul articolului.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1568
- Populația:
- 3401 locuitori
Geamăna este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Batîc și Geamăna. Satul Geamăna se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3 401 oameni. Satul Geamăna a fost atestat documentar în anul 1568.
Comentarii
(0)