|
Foto: basarabia.md |
AP: Embargoul rusesc lovește dur Republica Moldova
Consecințele luptelor geopolitice lovesc dureros Republica Moldova. Asta în contextul care ea este una dintre cele mai sărace țări din Europa, unde salariul mediu lunar este de doar 300 dolari, iar 30 la sută din PIB provine din remitențele trimise acasă de 600 000 de moldoveni care lucrează în străinătate, scrie agenția de presă Associated Press citată de UNIMEDIA.
Problemele economice au ajuns în Republica Moldova într-un moment extrem de delicat din punct de vedere politic.
Republica Moldova are o regiune separatistă pro-rusă, Transnistria. Totodată, în țară vor avea loc alegeri în luna noiembrie care vor determina dacă Moldova rămîne pe cursul pro-occidental sau politicienii loiali Moscovei vor prelua puterea, mai scrie sursa.
„În cazul în care efectele economice ale embargoului vor fi resimțite în Republica Moldova, nu doar partidele pro-ruse vor folosi această situație în avantajul lor pentru a încerca să mențină Republica Moldova pe orbita Moscovei, dar, de asemenea, se va mări efectul deraierii sau întîrzierii aspirațiilor Republicii Moldova de a fi parte a Uniunii Europene", a declarat Director regional Eurasia al Institutului Republican Internaţional (IRI) din SUA, Stephen Nix.
"Fermierul Sergiu Calmîc privește cum rînd pe rînd, merele, roșiile și zemoasele, care urmau să fie importate în Rusia, se coc, cad la pămînt și încep să se strice. Fermierii din Moldova simt deja consecințele, iar unii au decis deja să nu mai culeagă o parte din fructe și legume în acest sezon", scrie sursa.
Associated Press menționează că venitul la fabricile de producere a sucului este de doar 0.04 de dolari per kilogram. Pentru ele, pierderile din acest an ar putea ajunge la 3,5 milioane lei sau 75 la sută din profitul său din 2013.
Potrivit lui Calmîc, lucrurile ar sta mai prost dacă fermierii nu și-ar diversifica producția și și-ar orienta exporturile de fructe și legume doar în Rusia. „În ultimii ani, alții din regiune au învățat deja această lecție, ca urmare a interdicțiilor anterioare din partea Rusiei în perioade de tensiune politică", conchide autorul articolului.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1798
- Populația:
- 1378 locuitori
Jora de Mijloc este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lopatna, Jora de Sus, Jora de Mijloc și Jora de Jos. Localitatea se află la distanța de 27 km de oraşul Orhei şi la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1378 de oameni. Satul Jora de Mijloc a fost întemeiat în anul 1798.
Comentarii
(0)