25 iulie 2014, 14:15 Realitatea moldovenească views 10200
Moldova pe locul 114 din 187 ţări în Clasamentul indicelui dezvoltării umane
25 iulie 2014, 14:15 Realitatea moldovenească views 10200

Moldova pe locul 114 din 187 ţări în Clasamentul indicelui dezvoltării umane

Bătrîni săraci şi tineri şomeri. Acesta este tabloul de ansamblu al ţării noastre, potrivit raportului Dezvoltării umane, realizat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Astfel, Republica Moldova se află pe locul 114 din 184 de ţări, la nivelul indicelui dezvoltării umane.

Datele statistice arată că peste 80 la sută din populaţia săracă a ţării locuieşte la sat.

Alexandru Oprunenco, specialist în politici, consideră că «cele mai sărace tind să fie familiile din mediul rural, cu cap de gospodărie care nu are studii superioare şi familiile cu mulţi copii. Este un cerc vicios. Mulţi copii se nasc în mediul rural, în familii numeroase şi părinţi fără studii superioare. Respectiv, copiii au şanse mici de a schimba situaţia».

Sărăcia nu este unica problemă a locuitorilor din zonele rurale. Rata mortalităţii infantile, mortalitatea maternă este mult mai mare la sat, decât în oraşe şi asta din cauza accesului limitat la serviciile medicale. Afectaţi de sărăcie, sunt şi o bună parte din bătrâni. Şi asta pentru că numărul contribuabililor la pensie este tot mai mic.

Narine Sahakyan, reprezentant permanent adjunct al PNUD Moldova: «Tinerii sunt cei mai afectaţi de şomaj în Moldova. Acest lucru influenţează negativ asupra tuturor aspectelor ce ţin de dezvoltarea umană. Comparabil cu media şomajului pe ţară, în rândul tinerilor, această rată este de două ori mai mare».

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

top , Moldova , dezvoltare , om

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
1697 locuitori

Chetriş este un sat şi comună din raionul Făleşti. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1697 de oameni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chetrişul Nou și Chetriş. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Fălești și la 167 km de Chișinău. Satul Chetriș a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.