|
Foto: noi.md |
Ciorescu: Deprecierea necontrolată a leului duce la degradarea economiei (VIDEO)
„Într-un an și jumătate moneda națională s-a depreciat cu 20% față de euro și cu 17% față de dolarul SUA. Aceasta provoacă panică pe piața valutară și are un impact negativ asupra economiei în general", a declarat în cadrul unei conferințe de presă președintele Confederației Naționale a Patronatelor din Moldova (CNPM), Leonid Ciorescu.
În opinia lui Ciorescu, deprecierea atît de bruscă a leului nu are la bază anumite motive obiective. Mai mult, acest fapt este rezultatul manipulărilor efectuate de Banca Națională a Moldovei (BNM).
„Cum altfel poate fi explicată cumpărarea masivă nejustificată a valutei (300 de milioane de dolari SUA) de către BNM, în iulie-septembrie 2013, care a provocat panică pe piața valutară și inactivitatea totală a BNM acum?", se întreabă președintele CNPM.
„Deprecierea de neoprit a monedei naționale pune în pericol existența complexului agroindustrial autohton. Or, nu este un secret pentru nimeni că producătorii agricoli cumpără motorină, îngrășăminte și pesticide de import. Scumpirea acestor componente primare face produsul finit necompetitiv. Și în anul curent aceste mărfuri s-au scumpit cu 25-30%, prețurile la fructe și legume, în cel mai bun caz, au rămas la nivelul anului trecut", a amintit jurnaliștilor prim-vicepreședintele CNPM, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect", Alexandru Slusari.
Potrivit lui Slusari, „în pericol este pusă atît de necesara modernizară a producției agricole". „Noi procurăm utilaj și tehnologii peste hotare, contra valută. Sînt oare în stare fermierii și prelucrătorii locali să facă față unor asemenea poveri financiare, vom putea ulterior să concurăm cu succes pe piețe – este o întrebare retorică, fără un răspuns clar", a subliniat Slusari.
„Nu e secret pentru nimeni că deprecierea artificială a leului și inflația reprezintă un impozit latent suplimentar nu doar pentru agenții economici, ci și pentru cetățenii de rînd. Nu e de mirare că în condițiile unei poveri fiscale oficiale enorme, acei puțini antreprenori care au mai rămas în cadrul legal vor trece definitiv în economia subterană", este convins vicepreședintele CNPM, Igor Crapivca.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1929
- Populația:
- 66 locuitori
Frunzeşti este un sat din cadrul comunei Prajila, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Florești și la 152 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 66 de oameni. Satul Frunzești a fost înființat în anul 1929.
Comentarii
(0)