|
Foto: moldpres.md |
Moldovenii tot mai puțin utilizează serviciile de telefonie fixă
Piaţa serviciilor de telefonie fixă este, al şaselea an consecutiv, într-o scădere continuă a vînzărilor, pe fondul unei creşteri nesemnificative a numărului de abonaţi, informează MOLDPRES cu referire la date publicate astăzi de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).
Şeful serviciului de presă al ANRCETI, Anatol Barbnei, precizează că în primul trimestru al acestui an veniturile din vînzarea serviciilor de telefonie fixă au scăzut cu 9 la sută.
Vînzările pe acest segment de piaţă s-au diminuat în primele trei luni ale anului pînă la 253,9 milioane de lei. Numărul de abonaţi ai serviciilor de telefonie fixă a crescut nesemnificativ, cu 0,1 la sută, pînă la 1 milion 222,4 mii de persoane. Potrivit datelor raportate ANRCETI de către furnizorii activi de telefonie fixă, creşterea numărului de abonaţi s-a datorat exclusiv furnizorilor alternativi ai acestui tip de telefonie.
Telefonia fixă a început să piardă teren după dezvoltarea în ascensiune rapidă a telefoniei mobile şi lansarea unor pachete mai atractive de către companiile care oferă aceste servicii. Pe de altă parte, tarifele la convorbirile telefonice fixe nu au fost modificate de mai mulţi ani pentru a fi aliniate la costuri.
Rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă la 100 de locuitori, a sporit, faţă de finalul anului 2013, cu 0,05% şi a constituit peste 34,4 la sută, incomparabil mai mică decît la telefonia mobilă care a depăşit 126 procente.
Moldovenii vorbesc mai puţin la telefonul fix. În primul trimestru, un utilizator de telefonie fixă a vorbit, în medie, lunar 282 de minute, în scădere cu 11,7 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Piaţa serviciilor de telefonie fixă se află în declin deja de şase ani, constată experţii. Astfel, în anul 2008 vînzările au scăzut cu 5,8 la sută faţă de 2007, în anul 2009 – cu 12,7% în raport cu anul anterior. În 2010 reducerea vînzărilor a fost nesemnificativă, de respectiv 0,7%, datorită majorării cu circa 11 la sută a tarifelor pentru traficul internaţional. Declinul din anul 2011, cînd vînzările au scăzut cu 14 la sută, a fost cel mai semnificativ din ultimii ani, după care ritmul scăderii s-a diminuat simţitor.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1623
- Populația:
- 2042 locuitori
Budăi este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 5 km de orașul Telenești şi la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2042 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1623.
Comentarii
(0)