23 mai 2014, 09:54 Realitatea moldovenească views 10775
Bine ați venit în lume! Moldovenii pot călători fără vize în 57 de țări
Foto: viza.md
23 mai 2014, 09:54 Realitatea moldovenească views 10775

Bine ați venit în lume! Moldovenii pot călători fără vize în 57 de țări

Regimul fără vize pentru cetățenii moldoveni diferă practic de la o țară la alta. Astfel, în unele state moldovenii pot călători fără vize, indiferent de tipul pașaportului (Turcia, Rusia, etc.), în altele – doar în baza pașapoartelor biometrice (Zona Schengen/UE, Albania, etc.). Situația diferă și în privința termenului de ședere fără viză.

Regimul fără vize în unele țări NU OFERĂ dreptul la MUNCĂ, EDUCAȚIE (doar în cazul călătoriei pe un termen mai mare de 90 de zile), MIGRAȚIE și REÎNTREGIREA FAMILIEI. Pentru a călători în aceste scopuri, este necesară obținerea vizei naționale pe termen lung.

Pentru a reduce la minim riscul de a primi interdicția de a călători fără viză din partea serviciilor de grăniceri, cetățenii Republicii Moldova care doresc să călătorească fără vize trebuie să țină cont de următoarele recomandări:

1. Aflați lista țărilor unde puteți călători fără vize și particularitățile fiecărui stat;

2. Stabiliți scopul clar al călătoriei (vizită de afaceri, turism, vizitarea rudelor sau a prietenilor, studii pe o perioadă nu mai mare de 90 de zile) și fiți gata să comunicați scopul vizitei, destinația și perioada estimativă a aflării la prima solicitare a poliției de frontieră;

3. Este de dorit să aveți documente care confirmă scopul călătoriei: bilete de avion tur-retur, rezervarea la hotel, copia buletinului de identitate a persoanei care a făcut invitația și numărul lui de telefon, asigurarea medicală, Cartea Verde (dacă călătoriți cu mașina). Este necesară invitația de la o persoană juridică sau fizică;

4. Pașaportul trebuie să fie valabil pe o perioadă de cel puțin șase luni;

5. În majoritatea cazurilor depășirea termenului legal de ședere fără viză se pedepsește cu interdicția de intrare în țara respectivă pe o perioadă de 5 ani;

6. În unele țări grănicerii pot solicita (în caz de necesitate) confirmarea asigurării financiare.

Lista țărilor unde moldovenii pot călători fără vize în vara anului 2014 poate fi accesată AICI.

Sursa: viza.md

Cuvinte cheie:

tari , Liberalizare , moldovenii , turism , viza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
7430 locuitori

Peresecina este un sat şi comună din raionul Orhei. Peresecina este unicul sat din comuna cu acelaşi nume amplasat intr-o regiune colinară şi de şes, pe rîul Ichel, de-a lungul şoselei dintre Orhei şi Chișinău. Distanţa pînă la Chișinău este de 28 km, până la Orhei 18 km. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 7430 de oameni. Prima atestate documentară a satului datează din 4 mai 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.