|
Foto: cetis.com.ua |
Persoanele care utilizează telefoanele fără fir necertificate riscă amenzi
Utilizarea telefoanelor fără fir necertificate şi neconforme cerinţelor reglementărilor tehnice în vigoare este interzisă şi se sancţionează conform prevederilor Codului contravenţional. O avertizare în acest sens a fost emisă de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), informează MOLDPRES.
Cele două instituţii atenţionează populaţia că utilizarea acestor telefoane afectează funcţionarea normală a reţelelor publice de telefonie mobilă şi calitatea serviciilor prestate de către operatorii reţelelor respective.
Perturbaţiile în cauză apar în urma utilizării de către cetăţenii Republicii Moldova a unor radiotelefoane în standardul DECT 6.0, standard interzis spre utilizare în Europa. Standardul DECT permis în Europa prevede utilizarea benzii de frecvenţe 1880-1900 MHz, pe cînd în standardul DECT 6.0 în America de Nord sînt utilizate alte frecvenţe.
Astfel, aparatele în standardul DECT 6.0, care emit semnal radio în aceeaşi bandă de frecvenţe în care funcţionează reţelele publice de telefonie mobilă de generaţia a treia (3G) din Republica Moldova, perturbează funcţionarea normală a acestor reţele, precizează ANRCETI.
Telefoanele respective sînt aduse în Moldova de peste hotare (în special din America de Nord, unde sînt admise). În Republica Moldova, ca şi în alte ţări din Europa, banda de frecvenţe 1920-1930 MHz, conform Tabelului Naţional de Atribuire a Benzilor de Frecvenţe, este alocată serviciului radiocomunicaţii electronice mobile 3G, respectiv comercializarea şi utilizarea echipamentelor în standardul DECT 6.0 este interzisă.
MTIC şi ANRCETI notează că în ultimele două luni a crescut considerabil numărul de cauze contravenţionale pornite pe fapte care constau în producerea perturbaţiilor prejudiciabile în reţelele 3G. În urma verificării sesizărilor parvenite de la MTIC şi operatorii reţelelor de telefonie mobilă privind perturbaţiile în aceste reţele, specialiştii ANRCETI au constatat încălcările respective şi au încheiat în privinţa unor persoane fizice procese verbale privind contravenţiile prevăzute de Codul contravenţional.
În aceste cazuri sînt aplicate amenzi de la 20 la 70 de unităţi convenţionale (u.c.) aplicate persoanelor fizice (400 - 1400 lei), şi de la 40 la 200 u. c. aplicate persoanelor juridice (800 - 4000 lei). Împiedicarea funcţionării echipamentelor şi liniilor de telecomunicaţii se sancţionează cu amenzi de pînă la 500 u. c. (10 000 lei).
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1620
- Populația:
- 1419 locuitori
Bocani este un sat şi comună din raionul Făleşti. Bocani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Fălești și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 1419 oameni. Satul Bocani a fost menționat documentar în anul 1620.
Comentarii
(0)