23 martie 2014, 03:32 Realitatea moldovenească views 9792
23 martie 2014, 03:32 Realitatea moldovenească views 9792

La 30 martie moldovenii vor trece la ora de vară


Foto: liveinternet.ru

Republica Moldova va trece la ora de vară în noaptea de 29 spre 30 martie. În acest sens a fost semnată o dispoziţie de premierul Iurie Leancă. Timpul de vară se va introduce la ora 2.00, prin transferul acelor ceasornicului înainte cu o oră.

Trecerea se face în ultima duminică a lunii martie, conform propunerii Comisiei Economice Europene a ONU şi concomitent cu statele-membre ale Comunităţii Europene.

Ora de vară a fost instituită la începutul secolului trecut, cu scopul de a profita cît mai mult de lumina soarelui.

Trecerea la ora de vară s-a făcut pentru prima dată în 1907, în Marea Britanie. În prezent, doar 70 de state din întreaga lume trec la ora de vară. Printre ţările care au renunţat la această practică sunt Rusia, Belarus, Georgia.

În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pămînt acelaşi minut şi aceeași secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Ora de vară nu este folosită în ţările de la ecuator, în unele state de la tropice, în Japonia şi China.

Sursa: trm.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1625
Populația:
1462 locuitori

Pogănești este un sat și comună din raionul Hîncești. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pogănești și Marchet. Localitatea se află la distanța de 58 km de orașul Hîncești și la 89 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1462 de locuitori. Satul Pogănești a fost menționat documentar în anul 1625.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.