|
Foto: publika.md |
SUA vor disloca 3.000 de teroriști în apropiere de Moldova?
În ultimii doi ani, Statele Unite susținute de ONU încearcă, fără succes, să mute din Irak în mod formal fosta organizație teroristă a Mujahedinilor poporului iranian (MEK, Mujahedin-e Hulk). "Formal" - pentru că, din lista de extremiști organizația a fost eliminată doar un an în urmă, cu participarea activă a Washingtonului oficial.
În calitate de locație de perspectivă pentru amplasarea celor 3.000 de militanți Statele Unite au în vedere teritoriul României, și anume orașul Craiova. Problema respectivă a fost discutată în cadrul întrevederii secretarul de stat american John Kerry și ministrul român de Externe, Titus Corlățean, la Bruxelles, la începutul lunii decembrie 2013.
La începutul anului trecut, Albania și Germania au anunțat disponibilitatea de a găzdui cîteva sute din cei 3.000 de luptători. Însă MEK insistă pe amplasarea compactă a întregii grupări. Guvernele țărilor respective au refuzat această solicitare.
La 21 septembrie 2012 secretarul de stat Hillary Clinton a exclus MEK din lista Departamentului de Stat al SUA a organizațiilor teroriste internaționale. Cu toate acestea, MEK este încă considerat un grup terorist în Irak și Iran. Guvernul irakian șiit, care a venit la putere după invazia SUA din 2003, este ostil membrilor "Mujahedinii-e Hulk" și insistă asupra faptului ca țările care susțin grupul să-l amplaseze pe teritoriul lor.
"Mujahedini-e Hulk" nu este deloc o organizație pașnică. Mai degrabă, poate fi pusă pe picior de egalitate cu talibanii, Al - Qaeda și Al - Dzhabhat Nusra , care s-a bucurat de sprijinul tacit al Statelor Unite la fel de mult și a scăpat de sub control. În plus, Siria, Irak și Afganistan încă nu se pot recupera după activitatea acestora.
La ce se poate aștepta România după ce pe teritoriul ei va apărea o armată de trei mii de luptători, se poate doar ghici. Bloggerii occidentali fac paralele între stabilirea unei baze NATO și posibila apariție de luptători controlați de SUA pe teritoriul românesc.
Dar există și un alt aspect. Amplasarea unui număr atît de mare de luptători în apropierea Moldovei deschide noi oportunități pentru realizarea de scenarii de forță. MEK poate deveni un serios factor destabilizator pentru Transnistria, unde sînt anumite tensiuni între autoritățile moldovenești și pacificatorii ruși.
Anna Mihailenko
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1867
- Populația:
- 4090 locuitori
Răuţel este un sat şi comună din raionul Făleşti. Răuţel este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 20 km de orașul Fălești și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4090 de oameni. Satul Răuțel a fost menționat documentar în anul 1867.
Comentarii
(0)