10 martie 2014, 15:49 Realitatea moldovenească views 7030
Moldova poate deveni un nou cîmp de luptă între Rusia şi UE
Foto: ruvr.ru
10 martie 2014, 15:49 Realitatea moldovenească views 7030

Moldova poate deveni un nou cîmp de luptă între Rusia şi UE

Toamna trecută, intenţia Ucrainei de a semna acordul de asociere cu UE a devenit cauza unei confruntări diplomatice între Moscova şi Bruxelles. Rusia a ieşit victorioasă din ea.

UE a fost nevoită să se mulţumească cu faptul că acordul a fost parafat de Moldova. Anul acesta, Chişinăul planifică să semneze acordul de asociere. Şi probabil că acest lucru va deveni un pretext pentru o nouă confruntare între diplomaţii ruşi şi occidentali.

Doar cu cîteva zile în urmă se părea că problema asocierii Moldovei cu UE nu este principială pentru Rusia. Pentru Moscova, această ţară înseamnă mult mai puţin sub aspect economic, geopolitic şi ideologic decît Ucraina. Însă totul s-a schimbat din cauza ultimelor evenimente din Ucraina, consideră politologul Fiodor Lukianov.

„Evenimentele din Ucraina, provocate de problema semnării acordului de asociere cu UE, pot duce la tensionarea relaţiilor Rusiei cu Europa şi SUA. Deocamdată, se pare că Occidentul utilizează acelaşi model pe care l-a folosit faţă de alţi lideri pe care i-a considerat nelegitimi – Milosevic, Hussein şi aşa mai departe. Acum Occidentul doreşte să folosească acest model şi faţă de preşedintele Ianukovici. Dacă lucrurile stau aşa şi noi vom intra într-un conflict, cred că problema Moldovei se va afla în centrul acestei lupte. Atunci va predomina logica confruntării şi rivalităţii dintre Rusia şi UE. Şi de aceea, Moscova se va opune foarte activ acestui proces".

În acelaşi timp, Rusia are suficiente pîrghii pentru a obliga autorităţile moldovene să se gîndească serios dacă au nevoie de acordul de asociere. Iar interdicţia privind importul de vinuri moldoveneşti nu este deloc una din pîrghiile principale. Avînd în vedere că acest instrument a fost folosit deja în repetate rînduri, el a devenit ceva obişnuit. Despre alte metode posibile de influenţare a Chişinăului a relatat expertul Nadejda Arbatova.

„Evident, principala măsură este problema Transnistriei. Dacă Rusia nu va participa la reglementarea acestui conflict, poate apărea o nouă tensiune. Şi aceasta este cea mai serioasă ameninţare pentru Moldova. Ce se mai poate face? Cred că probabil vor fi introduse restricţii de vize pentru muncitorii imigranţi, ceea ce se va repercuta foarte dureros asupra populaţiei Moldovei. Pot fi introduse restricţii la importul de produse moldoveneşti".

Dacă mizele vor fi într-adevăr atît de înalte, atunci va urma reacţia UE. În prezent, UE trece printr-o perioadă dificilă. De aceea premiul principal pentru Chişinău trebuie să devină introducerea regimului fără vize cu ţările UE. Însă, în cazul agravării confruntării cu Rusia, Bruxellesul va încerca să găsească încă un premiu pentru Moldova. Mai ales că această ţară este mai mică decît Ucraina şi deci necesită şi injecţii financiare mult mai modeste.

 

Artiom Kobzev

Sursa: ruvr.ru

Cuvinte cheie:

Moldova , Rusia , UE , politica , relatii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1700
Populația:
350 locuitori

Sărăţica Veche este un sat din cadrul comunei Tomaiul Nou, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Leova și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 350 de oameni. Satul Sărăţica Veche a fost menționat documentar în anul 1700.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.