07 septembrie 2014, 12:25 Realitatea moldovenească views 10868
07 septembrie 2014, 12:25 Realitatea moldovenească views 10868

Tripla renaştere a Moldovei denotă dorinţa invincibilă a moldovenilor de a fi independenti

Faptul că în ultimele două secole statul moldovenesc a fost distrus de trei ori şi de fiecare dată după aceasta a renăscut din cenuşă, denotă necesitatea invincibilă a poporului ei de a fi independent şi specific, a declarat Vladislav Grosul, academician al Academiei Slave Internaţionale, doctor în istorie, în cadrul punţii-video Chişinău-Moscova „Statalitatea Moldovei: lecţii istorice şi noi sfidări”.

„Prima dată statalitatea moldovenească a fost lichidată în anii 1859-1861 după unirea cu Valahia, a doua dată – în 1918, după lichidarea Republicii Democratice Moldoveneşti, iar a treia dată de-facto, cînd în 1941 statele fasciste practic au distrus ţara noastră. Dar de fiecare dată noi am reuşit să rezistăm”, - a spus Grosul.

Totuşi, potrivit spuselor lui Vasile Stati, doctor în istorie, filolog şi publicist, astăzi, după şase secole şi jumătate de existenţă a statalităţii moldoveneşti, ţara se află din nou în pericol.

„Astăzi structurile oficiale ale republicii, precum şi cea mai mare parte a mijloacelor de informare în masă neagă de fapt istoria poporului nostru, statului nostru şi noi sîntem constrînşi de fiecare dată cu orice posibilitate să ne străduim să spunem lucrurilor pe nume şi să ducem adevărul pînă la populaţie”, - a spus Stati.

Potrivit spuselor lui, astăzi victoriile de altă dată sînt expuse de istorici, politicieni şi mass-media drept înfrîngeri, iar prietenii şi partenerii de secole sînt prezentaţi ca cei mai înrăiţi duşmani. Memoria istorică este denaturată de dragul actualelor interese politice ale vecinilor din vest. Unul dintre cele mai elocvente exemple este schimbarea denumirii zilei eliberării Moldovei de către Armata Roşie de sub ocupanţii români în anul 1940 în ziua Ocupaţiei sovietice. Şi această manipulare de fapte istorice a devenit strategia principală pentru îndobitocirea populaţiei şi privarea ei de memoria istorică, mîndrie şi demnitate.

Cu dumnealui a fost de acord preşedintele Partidului politic „Patrioţii Moldovei” Mihail Garbuz, care a menţionat că mijloacele de informare în masă, sponsorizate din România, acum poartă un adevărat război împotriva propriului popor.

„Astăzi conştiinţa noastră este înghiţită lent – astfel se simt oamenii, care locuiesc aici”, - şi-a împărtăşit impresiile Garbuz invitaţilor din studioul de la Moscova.

Participanţii la puntea-video au ajuns la concluzia că astăzi poporul moldovenesc trebuie să apeleze la gloriosul său trecut şi să-şi amintească, cine este el în realitate – naţiune cu o istorie bogată şi o cultură specifică, care timp de sute de ani a fost supusă ruinării, dar a rezistat şi şi-a cîştigat independenţa.

 

Cuvinte cheie:

istoria , moldovenii , independenta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1610
Populația:
2143 locuitori

Izvoare este un sat şi comună din raionul Făleşti. Izvoare este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 20 km de orașul Fălești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2143 de oameni. Satul Izvoare a fost menționat documentar în anul 1610.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.