Declaraţiile lui Băsescu nu presupun riscuri pentru independenţa Republicii Moldova, consideră analiştii
Ultimele declaraţii a preşedintelui României, Traian Băsescu, cu privire la „reunirea celor două state româneşti în cadrul Uniunii Europene” nu presupun vreun risc pentru integritatea statului independent Republica Moldova, ci reprezintă modul obişnuit de abordare al problematicii de către preşedintele statului vecin. De această părere sînt analiştii moldoveni, care consideră că, oficial, nici măcar Statele Unite ale Americii nu ar fi prea interesate de acest subiect.
Analistul politic Viorel Cibotaru consideră că nu s-a spus nimic nou, deoarece şi în trecut tema dată a servit preşedintelui României drept subiect al unor declaraţii publice. „Cred că Băsescu a vorbit în contextul cutumei diplomatice, şi nu în cel al necesităţilor politice. S-a luat în considerare publicul în care s-a făcut declaraţia, dar nu s-a spus nimic scandalos pentru Republica Moldova”, a menţionat Cibotaru. Şi analistul Nicolae Chirtoacă are o opinie similară. Acesta consideră că, după vizita în SUA a preşedintelui Băsescu, „la capitolul Republica Moldova, „Basarabia”, „al doilea stat românesc”, nu s-a schimbat nimic în modul de abordare a problematicii de către diplomaţia română”.
Analistul Bogdan Ţîrdea consideră că, din cauza problemelor economice cu care se confruntă România, a închiderii porţii către spaţiul Schengen, a problemelor interne cu ungurii şi secuii, „ambiţiile preşedintelui Băsescu s-au temperat”. „Toate aceste probleme îl impun pe Băsescu să-şi tempereze cel puţin discursul. La nivel de acţiuni, Băsescu continuă să finanţeze ziare, televiziuni, asociaţii, ONG-uri din Republica Moldova etc.”, a conchis Ţîrdea.
Analiştii Viorel Cibotaru şi Nicolae Chirtoacă afirmă că Statele Unite nu pun prioritate asupra problemei unirii României şi Republicii Moldova. În acelaşi timp, Bogdan Ţîrdea este de părere că SUA nu poate declara oficial despre interesul său, dar „la nivelul discuţiilor neoficiale, de subsol, nu exclud faptul”. „Unirea Republicii Moldova cu România înseamnă îngustarea spaţiului de influenţă rus, ceea ce este în interesul SUA, a spus Ţîrdea.
Marţi 13 septembrie, preşedintele României, Traian Băsescu, a efectuat o vizită de lucru la Washington, pentru finalizarea unor acorduri bilaterale între România şi SUA. Tot atunci, ministrul de externe al României, Teodor Baconschi, şi secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au semnat Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România. În cadrul întrevederilor pe care le-a avut la Washington, Băsescu a fost întrebat dacă în cadrul convorbirilor cu oficialii americani s-a discutat şi despre „reunirea României cu Basarabia”. Potrivit Romanian Global News, Băsescu a confirmat că „a discutat problematica legată de Republica Moldova şi, zîmbind, a răspuns diplomatic că reunirea celor două state româneşti o vede în cadrul Uniunii Europene”.
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1822
- Populația:
- 327 locuitori
Curtoaia este un sat din cadrul comunei Condrăteşti, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Ungheni și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 327 de oameni. Satul Curtoaia a fost menționat documentar în anul 1822.
Comentarii
(0)