|
Foto: vlad.lviv.ua |
Benzina, motorina şi gazul lichefiat s-au scumpit
Cel puţin două dintre cele mai mari companii petroliere din Republica Moldova, care au în gestiune circa 180 de staţii PECO, au scumpit de marţi benzina, motorina şi gazul lichefiat cu 50-60 de bani per litru, informează MOLDPRES.
Preţul la pompă al benzinei A95 care este cea mai solicitată a ajuns la 17.87 de lei per litru, iar la motorină la 17.17 lei pentru un litru. Gazul a ajuns să coste 9 lei şi 97 de bani per litru.
Petroliştii explică creşterea preţurilor la carburanţi prin deprecierea leului faţă de dolarul SUA şi moneda europeană, dar şi majorarea accizelor la produsele petroliere importate. Cursul valutar oficial a atins la începutului săptămînii curente 18.2785 lei pentru un euro, cel mai înalt nivel înregistrat din momentul lansării monedei unice europene în 2001. Şi cursul oficial leu/dolar a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii opt ani. O cotaţie aproximativ similară cu cea de luni s-a înregistrat la 15 august 2006, cînd dolarul era cotat la 13.3258 lei.
Cotele accizelor la produsele petroliere importate şi/sau livrate pe teritoriul Republicii Moldova au fost indexate cu 9,3%, ca urmare accizul a crescut cu circa 300 de lei per tonă, de la 3200 lei/tona la benzină şi 1330 lei/tona la motorină, în 2013.
“Dacă calculăm în euro sau dolari, un litru de benzină costă în prezent cu 5-10% mai puţin decît un an în urmă. În anul 2013, preţurile pentru produsele petroliere au fost modificate de mai multe ori. La începutul anului acestea erau de 17,15-17,20 lei pentru un litru de benzină А-95 şi 16,15-16,20 lei - de motorină. La sfîrşit de an - 17,35-17,4 şi, respectiv, 16,75-16,8 lei. Un litru de gaz costa 9,45-9,50 lei”, scrie Adevărul/Moldova.
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu a anunţat despre notificările de majorare prezentate de companii. Agenţia de Protecţie a Concurenţei a cerut ANRE-ului să nu facă publică informaţia privind solicitările de majorare pentru a evita înţelegerile de cartel în rîndul petroliştilor.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1817
- Populația:
- 956 locuitori
Palanca este un sat din cadrul comunei Hîrjauca, raionul Călăraşi. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor. Satul Palanca se află la o distanţă de 24 km de oraşul Călăraşi şi la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 956 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Palanca datează din anul 1817.
Comentarii
(0)