20 decembrie 2013, 10:32 Realitatea moldovenească views 14775
20 decembrie 2013, 10:32 Realitatea moldovenească views 14775

Expert: Naţiunile politice s-au format şi în Moldova, şi în România

Foto: newsmoldova.md

În prezent, naţiunile politice s-au format şi în Moldova, şi în România şi asta vorbeşte despre faptul că moldovenii nu pot fi numiţi români, a declarat profesorul Alla Iazikova, conducătorul Centrului pentru Marea Mediterană şi Marea Neagră al Institutului pentru Europa al Academiei de Ştiinţe din Rusia, preşedintele Consiliului cercetărilor din Marea Mediterană şi Marea Neagră, doctor în ştiinţe istorice, joi la telepuntea Chişinău-Moscova, care a avut loc în sediul RAMI RIA Novosti din Chişinău şi al agenţiei Novosti-Moldova.

„Această regiune niciodată nu a fost liniştită, statele naţionale aici s-au format mai tîrziu decît în restul Europei. Şi în România, ca şi în alte ţări, există minorităţi naţionale", - a remarcat Iazikova

„Traian Băsescu, preşedintele României, nu trebuie să uite acest lucru, deoarece ceea ce provoacă el în Moldova, poate să se întîmple la el în ţară. Am în vedere dispoziţia ungurilor din Transilvania", - a concretizat ea.

Potrivit lui Vladimir Bruter, expert la Institutul internaţional de cercetări umanistice şi politice, care a comentat hotărîrea Curţii Constituţionale din Moldova cu privire la modificarea denumirii limbii de stat a RM, „CC a republicii nu pentru prima dată aprobă o decizie politică, nu juridică, care iese din limitele de competenţă ale acestei structuri".

„Autorităţile anterioare nu au rezolvat proleme de tipul ce limbă şi ce istorie să se predea în şcolile republicii, de aceea din 2001 şi pînă în 2009 situaţia a devenit şi mai gravă", - a adăugat Bruter.

El a mai spus că „nimeni nu are dreptul de a schimba identitatea omului printr-un ordin".

Sursa: newsmoldova.md

Cuvinte cheie:

politica , Moldova , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1813
Populația:
13756 locuitori

Taraclia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Taraclia. Amplasat în sudul stepei Bugeacului, pe partea stîngă a rîului Lunguţa, oraşul Taraclia este situat la o distanţă de 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului Taraclia constituie 13756 locuitori. Localitatea Taraclia a fost înfiinţată în anul 1813 de colonişti moldoveni, bulgari şi găgăuzi care s-au strămutat din teritoriile de dincolo de Prut şi Dunăre.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.