|
Stresul copilului din clasa I – cum ajutăm micuțul să se adapteze școlii?
"Prima dată-n prima clasă" – un eveniment social alarmant în viața unui copil. Cum îl ajutăm să se isprăvească cu stresul?
Înscrierea copilului la școală este un eveniment inevitabil și destul de critic pentru orice familie, el perturbă mersul obișnuit al lucrurilor și impune întreaga familie să se adapteze noilor condiții, susțin psihologii. Pentru diferite familii el decurge în mod diferit, dar întotdeauna deloc simplu. Majoritatea elevilor din cl. I vin la școală de la grădiniță, unde au avut un regim liniștit - jocuri, plimbări, somnul de zi. Da la școală micuții se pomenesc în o cu totul altă atmosferă, unde vor fi nevoiți să muncească în regimul tensionat a mai multor lecții pe zi, cu mici recreații, le va fi impus un nou sistem de cerințe, cu care ei nu-s familiarizați. Unde mai pui, că micuțul vine într-un colectiv de copii și maturi total nou, în care el trebuie să stabilească contacte și să-și găsească locul.
Experiența părinților, a psihologilor practicieni și a pedagogilor arată, că nu toți copiii o pot face ușor. Pentru mulți dintre ei, în special cei de șase ani, adaptarea socială este dificilă, dat fiind că încă nu s-a format personalitatea copilului , capabilă să audă, să înțeleagă și să respecte regimul școlar, normele de conduită și obligațiunile.
Anume de aceea mulți elevi din cl.1, fie și cu un nivel înalt de dezvoltare intelectuală, percep prost materialul școlar și suportă cu greu povara școlarizării. Evident, încep să se îmbolnăvească des. În primele luni de școlarizare copiii acuză deosebit de des oboseală, dureri de cap, ei devin irascibili, capricioși, plîngăreți, isterici. Scade apetitul, copii pierd în greutate, dorm prost.
În această perioadă la mulți copii apare sentimentul de frică față de frecventarea școlii, atitudinea negativă față de colegi și profesori, neliniști și temeri că nu are suficiente aptitudini.
Toate aceste simptome se numesc "boala adaptării", "șoc școlar" și "stres școlar".
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1620
- Populația:
- 1571 locuitori
Mărcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Mărcăuţi şi Mărcăuţii Noi. Localitatea este situată la o distanţă de 24 km de oraşul Briceni şi 220 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1571 oameni. Prima atestare documentară a localităţii datează din aprilie 1620, cînd acesta este trecut într-un act al cancelariei domneşti ca satul Marcovăţ din ţinutul Hotin.
Comentarii
(0)