Liceiștii din Şoldăneşti – premianți ai programului „Şcoli europene pentru o planetă vie”
Foto: moldpres.md |
Trei licee din R. Moldova au participat la faza finală a programului internaţional de educaţie dedicat mediului înconjurător cu genericul „Şcoli europene pentru o planetă vie”, realizat de World Wide Fund for Nature (WWF) în parteneriat cu Fundaţia ERSTE. La evenimentul desfăşurat cu acest prilej zilele trecute la Moieciu de Sus, judeţul Braşov, România, Liceul teoretic „A. Mateevici” din Şoldăneşti a fost printre cele patru şcoli care au cîştigat proiectul, informează MOLDPRES.
Împreună cu elevi şi profesori din alte opt ţări participante, echipa de la Şoldăneşti a implementat proiecte pentru conservarea mediului înconjurător. Elevii s-au manifestat prin activităţi variate – au creat grădini, au participat la evenimente de stradă, au montat piese de teatru, au organizat expoziţii şi campanii prin care tinerii învaţă de la semenii lor. „Prin programul „Şcoli europene pentru o planetă vie” vrem să oferim posibilităţi elevilor de a se implica în cauze de mediu, de a-şi exprima opiniile în public şi de a-i motiva şi pe ceilalţi să participe la asemenea activităţi”, a menţionat Cătălina Murariu, coordonator educaţie pentru dezvoltare durabilă WWF pentru România şi R. Moldova.
În programul respectiv s-au înscris 33 de echipe din zece ţări – Austria, Bulgaria, Croaţia, R. Moldova, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina şi Ungaria, care au răspuns apelului WWF de a lua atitudine faţă de probleme ecologice şi viitorul Europei. Timp de 7 luni, copii şi tineri între 12 şi 16 ani au realizat proiecte axate pe teme cum ar fi „Dunărea – linia vie a Europei”, „Amprenta ecologică” şi „Spirit cetăţenesc activ”. Echipele s-au documentat, au discutat cu factori de decizie şi au organizat călătorii, marşuri şi campanii de informare. La evenimentul de la Braşov au fost desemnate proiectele cîştigătoare, care au fost prezentate de R. Moldova, Croaţia, Slovenia şi Ucraina.
Elevii de la Liceul „A. Mateevici” din Şoldăneşti au impresionat comisia de selectare cu proiectul „ECO-Steps” (Paşii eco), concentrîndu-se pe importanţa selectării deşeurilor din comunitatea lor. Construcţia unui depozit nou a fost o oportunitate de educaţie a colegilor şi vecinilor privind modul corect de eliminare a deşeurilor. Afară de aceasta, ei au organizat sesiuni de instruire, o serie de emisiuni la radioul local şi o demonstraţie publică – astfel, tinerii din Şoldăneşti au convins autorităţile locale să le sprijine iniţiativa.
În toamna anului curent, cîte cinci elevi din fiecare şcoală cîştigătoare vor fi invitaţi într-o tabără în aer liber din România, unde se vor odihni timp de o săptămînă.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1446
- Populația:
- 689 locuitori
Valea Rusului este un sat din cadrul comunei Pruteni, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 689 de oameni. Satul Valea Rusului a fost menționat documentar în anul 1446.
Comentarii
(0)