Mergi spre compartimentul: Copiilor
13 octombrie 2017, 15:38 Copiilor views 51524
Dreptul la educaţie, cel mai încălcat drept al copiilor
13 octombrie 2017, 15:38 Copiilor views 51524

Dreptul la educaţie, cel mai încălcat drept al copiilor

Dreptul la educaţie este cel mai încălcat drept al copiilor din Republica Moldova. Printre alte drepturi pe care le consideră cele mai încălcate, copiii au menţionat şi dreptul la sănătate, dreptul la un mediu sănătos de viaţă, dar şi dreptul la opinie. Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului, Maia Bănărescu, a vorbit din numele copiilor, în plenul Parlamentului, unde a prezentat un raport la capitolul respectării drepturilor copiilor din Republica Moldova pentru anul 2016.

Maia Bănărescu a spus că, în discuțiile cu copiii din țară, aceștia au spus că dreptul la educație le este îngrădit prin numărul mare de ore pe care sunt obligați să-l petreacă la școală, programul școlar încărcat, prea multe teme pe acasă etc. De asemenea, copii au semnalat lipsa condițiilor din școli prin absența blocurilor sanitare, lipsa de cadre didactice și medicale.

Totodată, copiii au menționat că ar vrea să facă sport, dar unele școli nu dispun de teren de fotbal sau sală de sport. Dreptul la sănătate le este încălcat, în opinia copiilor, prin faptul că nu sunt informați despre diagnoza stabilită sau cum trebuie să fie tratați. Alt drept al copiilor, care susțin că le este încălcat, este acela la un mediu sănătos de viață, lipsa locurilor de odihnă din multe localități etc.

Printre problemele care necesită a fi soluționate Maia Bănărescu a mai specificat dezinstituționalizarea copiilor, soarta minorilor care duc un mod de viață stradal, prevenirea delincvenței juvenile, deținerea copiilor care sunt în faza de urmărire penală, modul de trai al micuților care cresc în penitenciare pînă la vârsta de trei ani alături de mamele lor etc. Maia Bănărescu a venit cu propunerea să fie instituită o linie bugetară suplimentară destinată creșterii acestor copii. Banii ar trebui să fie folosiți pentru hrană și haine. În prezent, statul le asigură doar dreptul la sănătate. Circa 20 de copii trăiesc alături de mamele lor în penitenciarele din țară.

În cazul copiilor aflați în procedura de urmărire penală, Maia Bănărescu a spus că aceștia se află în izolatoare alături de maturi, iar condițiile nu corespund standardelor internaționale stabilite. Potrivit ei, s-a convenit împreună cu Ministerul Justiției fie de a-i transfera în penitenciarul pentru minori din Goian, fie să se meargă pe politica de stat cu case de arest.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

drepturi , educatie , copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1031 locuitori

Salcia este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. În componența comunei Salcia intră localitățile Lelina și Salcia. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul Salcia este situat la o distanță de 22 km de orașul Şoldăneşti și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1031 oameni. Satul a fost menționat documentar în 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.