|
Copiii din Moldova, protejați de vicii cu ajutorul poveștilor terapeutice (Video)
Un proiect de talie internațională ce are drept scop prevenirea dependenței de droguri și a dependenței de jocurile pe calculator în rîndul copiilor a avut loc în Republica Moldova.
În cadrul proiectului cu genericul „O țară independentă", circa 10 mii de copii cu vîrsta cuprinsă între 5 și 9 ani au fost învățați să diferențieze binele de rău, să însușească modele corecte de comportament prin intermediul poveștilor terapeutice. Această metodă inovativă de luptă contra adicțiilor de tot felul a fost pusă în aplicare, în premieră, de Centrul Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA) din țara noastră. Nu doar copii din Moldova au beneficiat de instruiri, dar și din Ucraina, România și Federația Rusă.
Unul dintre autorii basmelor terapeutice, Mircea Grecu, secretar general al CIPIDA, ne-a relatat că este inutil să le explici adolescenților consecințele consumului de droguri sau altor substanțe și altor vicii la etapa la care mulți dintre ei le-au încercat deja.
„Trebuie să intervenim mai devreme cu prevenirea consumului de substanțe nocive, dar cum facem acest lucru? Dacă mergem la o grădiniță sau la o școală și le ținem direct morală, atunci trezim curiozitate și nu e bine. Povestea în cazul dat este o morală indirectă, adică copilul își dă seama că nu e bine să facă ceva și își corectează comportamentul. Prin poveștile terapeutice putem nu doar preveni, putem face și psihodiagnostică, și psihocorecție", a menționat Mircea Grecu.
Prezent la eveniment, consilierul președintelui în domeniul educației, Corneliu Popovici, a salutat implicarea activă a societății civile în educarea tinerei generații și în prevenirea răspîndirii viciilor.
„Problema dependenței în general a devenit un fenomen social care, dacă nu este tratat corect, duce la multe probleme în integrarea tineretului în societatea activă. Doar avînd o generație tînără sănătoasă, Moldova are viitor", a declarat Popovici.
„Provocarea pe care acest proiect a lansat-o este terapie narativă: cum să încercăm să influențăm viața psihică a copilului, încît din fazele mici să înțeleagă ceea ce i se întîmplă și să ia o atitudine activă la construcția socială", a relatat președintele Alianței Internaționale Antidrog din România, Pavel Abraham, conducător științific al proiectului.
Proiectul psihopedagogic „O țară independentă" s-a desfășurat în 120 de instituții de învățămînt din Republica Moldova, Federația Rusă, Ucraina și România, în perioada octombrie 2016 – mai 2017, și se află la prima ediție. Seminarele au fost susținute de petse 360 de pedagogi, asistenți sociali și psihologi. Membrii CIPIDA își propun să desfășoare cea de-a doua ediție la începutul anului viitor.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XIX
- Populația:
- 51 locuitori
Hlinaia Mică este un sat din cadrul comunei Rotunda, raionul Edineţ. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 51 de oameni. Satul Hlinaia Mică a fost întemeiat la sfîrșitul secolului XIX. Relieful zonei este deluros, cu soluri de ciornoziom. Localnicii au folosit izvoarele pentru a amenaja cîteva lacuri artificiale, apa cărora este folosită pentru irigare.
Comentarii
(0)