Mergi spre compartimentul: Copiilor
02 octombrie 2017, 16:45 Copiilor views 7842
Copiii din Moldova, protejați de vicii cu ajutorul poveștilor terapeutice (Video)
02 octombrie 2017, 16:45 Copiilor views 7842

Copiii din Moldova, protejați de vicii cu ajutorul poveștilor terapeutice (Video)

Un proiect de talie internațională ce are drept scop prevenirea dependenței de droguri și a dependenței de jocurile pe calculator în rîndul copiilor a avut loc în Republica Moldova.

În cadrul proiectului cu genericul „O țară independentă", circa 10 mii de copii cu vîrsta cuprinsă între 5 și 9 ani au fost învățați să diferențieze binele de rău, să însușească modele corecte de comportament prin intermediul poveștilor terapeutice. Această metodă inovativă de luptă contra adicțiilor de tot felul a fost pusă în aplicare, în premieră, de Centrul Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA) din țara noastră. Nu doar copii din Moldova au beneficiat de instruiri, dar și din Ucraina, România și Federația Rusă.

Unul dintre autorii basmelor terapeutice, Mircea Grecu, secretar general al CIPIDA, ne-a relatat că este inutil să le explici adolescenților consecințele consumului de droguri sau altor substanțe și altor vicii la etapa la care mulți dintre ei le-au încercat deja.

„Trebuie să intervenim mai devreme cu prevenirea consumului de substanțe nocive, dar cum facem acest lucru? Dacă mergem la o grădiniță sau la o școală și le ținem direct morală, atunci trezim curiozitate și nu e bine. Povestea în cazul dat este o morală indirectă, adică copilul își dă seama că nu e bine să facă ceva și își corectează comportamentul. Prin poveștile terapeutice putem nu doar preveni, putem face și psihodiagnostică, și psihocorecție", a menționat Mircea Grecu.

Prezent la eveniment, consilierul președintelui în domeniul educației, Corneliu Popovici, a salutat implicarea activă a societății civile în educarea tinerei generații și în prevenirea răspîndirii viciilor.

„Problema dependenței în general a devenit un fenomen social care, dacă nu este tratat corect, duce la multe probleme în integrarea tineretului în societatea activă. Doar avînd o generație tînără sănătoasă, Moldova are viitor", a declarat Popovici.

„Provocarea pe care acest proiect a lansat-o este terapie narativă: cum să încercăm să influențăm viața psihică a copilului, încît din fazele mici să înțeleagă ceea ce i se întîmplă și să ia o atitudine activă la construcția socială", a relatat președintele Alianței Internaționale Antidrog din România, Pavel Abraham, conducător științific al proiectului.

Proiectul psihopedagogic „O țară independentă" s-a desfășurat în 120 de instituții de învățămînt din Republica Moldova, Federația Rusă, Ucraina și România, în perioada octombrie 2016 – mai 2017, și se află la prima ediție. Seminarele au fost susținute de petse 360 de pedagogi, asistenți sociali și psihologi. Membrii CIPIDA își propun să desfășoare cea de-a doua ediție la începutul anului viitor.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

copii , povestea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1807
Populația:
4511 locuitori

Zaim este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Marianca de Sus, Zaim și Zaim loc.st.c.f. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Căușeni și la 74 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4511 oameni. Satul Zaim a fost menționat documentar în anul 1807.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.