|
Accesul la educaţie - cel mai încălcat drept al copiilor din Moldova
Moldova a făcut progrese mari în ceea ce priveşte respectarea drepturilor copiilor, dar rămîn şi multe provocări. Cel mai încălcat drept al copiilor din Republica Moldova este accesul la educaţie şi discriminarea în contextul accesului la educaţie, în special a copiilor care vin din medii sărace sau familii vulnerabile. Despre acest lucru s-a vorbit la un club de presă organizat de Alianţa ONG-urilor active în Domeniul Protecţiei Copilului şi Familiei.
Clubul de presă a fost desfășurat în contextul participării reprezentanților Guvernului Republicii Moldova la ședința plenară a Comitetului ONU privind Drepturile Copilului.
Președinta Alianței ONG-urilor active în Domeniul Protecției Copilului și Familiei, Mariana Ianachevici, a menționat că este important să se facă o evaluare a costurilor pașilor ce trebuie să fie asumați atît politic, cît și administrativ pe filiera respectării drepturilor copiilor.
Președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, Daniela Sîmboteanu, a menționat că problema violenței față de copil a fost mai mult prezentă în întrebările adresate raportorului Guvernului, decît în raportul prezentat. S-a pus în discuție problema violenței în instituțiile de învățămînt, s-a discutat despre pedeapsa corporală, despre securitatea on-line și ce acțiuni se întreprind pentru ca copiii să prevină acostările pe internet.
Și copiii au elaborat un raport ce reflectă respectarea drepturilor copiilor din perspectiva lor. A fost creat un Grup de Reflecție, alcătuit din 49 de copii din 21 de regiuni ale țării, care au monitorizat respectarea drepturilor copilului la nivel local. Alexandrina Danuț, din raionul Ștefan Vodă, crede că cel mai încălcat drept ține de protecția față de violență. Copiii se întîlnesc cu probleme de discriminare și violență și în școli, chiar și din partea profesorilor. O altă problemă vizează exploatarea prin muncă.
Consultantul Direcției Protecția Copilului a Oficiului Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului, Victoria Manolache, a remarcat că ombudsmanul va analiza toate recomandările și va avea întîlniri cu autoritățile publice pentru a discuta aceste propuneri, iar un expert independent va examina îndeplinirea recomandărilor vechi și cele noi.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1572
- Populația:
- 3802 locuitori
Petreşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Petreşti, Medeleni și Petreşti, loc. st. c. f. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ungheni și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3802 oameni. Satul Petrești a fost menționat documentar în anul 1572 cu denumirea Poiana.
Comentarii
(0)