Mergi spre compartimentul: Copiilor
16 august 2020, 13:00 Copiilor views 8375
8 lucruri pe care să nu le faci cînd copilul tău se loveşte
16 august 2020, 13:00 Copiilor views 8375

8 lucruri pe care să nu le faci cînd copilul tău se loveşte

Oricine a stat în preajma copiilor ştie faptul că este imposibil ca aceştia să nu se lovească. Chiar dacă nu sînt supravegheaţi fie şi pentru cîteva secunde, copiii se pot rostogoli foarte repede de pe canapea, de pe masa de schimbat scutece sau din scaun. Există informaţii care descriu situaţii legat de ce anume faci cînd copilul se loveşte, însă mai puţine despre lucrurile pe care să nu le faci atunci cînd se întîmplă asta.

Este foarte greu pentru un părinte să fie relaxat atunci cînd copilul suferă. Chiar dacă este vorba despre un disconfort minor, copiii au tendinţa să reacţioneze destul de dramatic, mai ales din cauza faptului că se sperie. Prin urmare, cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci atunci cînd copilul se loveşte este să te asiguri că nu este rănit. În afară de rănile externe, pot exista fracturi, contuzii sau alte repercursiuni care nu se văd cu ochiul liber. Copiii pînă în varsta de 4-5 ani au oasele destul de moi, iar fracturile sînt mai rar întîlnite, însă trebuie acordată atenţie şi acestui aspect, din precauţie. Atunci cînd copilul se răneşte şi există repercursiuni, cel mai probabil că există modificări în comportamentul său, de aceea este bine să îi supraveghezi în următoarele 24 de ore după incident.

Ţinînd cont că ai înţeles ce faci cînd copilul se loveşte, iată care sînt comportamentele pe care este bine să le eviţi, atunci cînd se întampla asta:

Reacţiile dramatice

Copilul resimte un stres suficient de mare pentru faptul că s-a lovit, existînd şi repercursiuni emoţionale. În cazul în care este suficient de mare, va experimenta şi sentimente de jenă faţă de ceilalţi care asistă la incident, prin urmare nu îi aduce niciun beneficiu ca tu să ai o reacţie exagerată, să ţipi, să-l cerţi, să plîngi din cauza faptului că te-ai speriat sau să-i transmiţi o stare de agitaţie. Atunci cînd se întîmplă să se lovească, păstrează-ţi calmul şi vorbeşte normal cu copilul, asigură-l că totul o să fie bine şi distrage-i atenţia.

Să-i spui imediat că nu s-a întîmplat nimic

La polul opus faţă de dramatizare se află subestimarea situaţiei. Dacă atunci cînd copilul se loveşte, îi spui automat că „nu e nicio problemă", eventual şi pe un ton care sugerează faptul că reacţia lui este exagerată, poate să se simtă ignorat şi din cauză că părintele nu este preocupat de ceea ce i se întîmplă. Acest sentiment îl face pe copil să reacţioneze şi mai dramatic, uneori chiar din dorinţa de a primi atenţia pe care şi-o doreşte. O îmbrăţişare, un pupic pot face minuni, atunci cînd copilul s-a lovit, chiar dacă abia dacă are o zgîrietură.

Să rîzi de el

Ca să fim sinceri, unele căzături sînt chiar amuzante. Ce faci cînd copilul se loveşte în cel mai caraghios mod posibil şi vezi foarte clar că nu s-a rănit? În niciun caz nu rîzi, cel puţin nu dacă el nu o face. Asta înseamnă că el nu se simte confortabil cu faptul ca s-a lovit, iar amuzamentul tău îl pune într-o situaţie şi mai stînjenitoare. Poţi să te amuzi împreună cu el după ce incidentul a trecut şi copilul nu mai este afectat de asta. Astfel, îl înveţi să fie relaxat şi să nu îi fie teamă mai mult decît este cazul.

Să-l ignori

Să spunem că eşti în parc împreună cu copilul, el se joacă la distanţă de tine şi cade. Este normal să nu alergi spre el, dacă vezi că acea căzătură s-a produs mai mult pentru că s-a împiedicat şi se ridică rapid, fără să ezite, în schimb nu este în regulă să presupui automat că nu a păţit nimic. Este posibil ca cel mic să nu îşi autoevalueze corect starea, prin urmare este important să mergi să verifici dacă este teafar.

Să-l duci la medic indiferent ce păţeşte

Chiar dacă este destul de îngrijorător atunci cînd se întîmplă să se lovească, nu trebuie să faci din asta o tragedie. Este bine să te asiguri că cel mic este în siguranţă, dar nu este benefic pe termen lung să-l duci la medic pentru fiecare zgîrietură. Faptul că-l duci la un specialist ori de cîte ori cade îl va face să dezvolte o teamă faţă de medic, dar şi faţă de ideea de a se lovi, pentru că ştie care sînt urmările. Chiar dacă o rană poate părea serioasă, de cele mai multe ori nu este nevoie de intervenţia unui specialist. Îţi aminteşti probabil că în copilărie, atunci cînd şi tu te-ai lovit, de la o simplă zgîrietură se întîmplă să curgă mai mult sînge sau te învineţeai, ca şi cum ai fost lovită grav. Atît timp cît respecţi regulile pentru igienizare şi te-ai asigurat că nu există infecţii sau contuzii, nu trebuie să fugi la spital cu copilul.

Supravegherea exagerată

Foarte mulţi părinţi îşi protejează exagerat copiii, chiar dacă o fac încă de la naştere, fie după ce au avut parte de un eveniment nefericit. Într-adevăr, este dificil să rămîi relaxată, atunci cînd există un precedent şi instictiv te gîndeşti „dacă păţeşte ceva?". Atunci cînd eşti foarte îngrijorată pentru copilul tău, totul din jurul său pare o ameninţare. Chiar dacă şi lucrurile banale pot fi periculoase pentru un copil, în funcţie de context, asta nu înseamnă că trebuie să-i îngrădeşti libertatea de a explora, iar tu să-ţi anulezi capacitatea de a te bucura de fiecare moment alături de copilul tău.

Să fii violentă

Chiar dacă aparent este imposibil ca un părinte să reacţioneze violent, atunci cînd copilul se loveşte, din păcate, aceste cazuri există. Ai văzut probabil nu o dată cum un copil se împiedică şi cade, iar părintele îl ia de o mînă, furios şi îi dă o palmă la fund, certîndu-l că nu a fost atent. Este de la sine înţeles că acest comportament este extrem de nepotrivit şi nu transmite nici pe departe un mesaj educativ copilului. Nu doar că violenţa în sine afectează emoţional copilul, ci îl determină să fie anxios atunci cînd vine vorba de pericole sau greşeli.

Să îi reaminteşti copilului de căzătură

Prevenţia este foarte bună atunci cînd vine vorba de pericole, dar nu în sensul de a-i aduce aminte copilului ce s-a întîmplat ori de cîte ori ieşiti din casă. Deşi îţi doreşti să-l atenţionezi şi să-l determini să fie mai atent, această metodă nu este eficientă. În loc să-i spui „să fii atent la piscină, pentru că ai văzut cum data trecută ai căzut în curte la bunici, după ce a plouat", îi poţi da sfaturi despre cum să aibă grijă în diverse contexte şi despre ce pericole există.

Tu cum obişnuieşti să reacţionezi atunci cînd copilul tău se loveşte?

Sursa: qbebe.ro

Cuvinte cheie:

copii , educatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1894
Populația:
912 locuitori

Duruitoarea Nouă este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Duruitoarea Nouă și Dumeni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Rîșcani și la 209 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 912 oameni. Satul Duruitoarea Nouă a fost menționat documentar în anul 1894.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.