Mergi spre compartimentul: Copiilor
16 august 2023, 11:30 Copiilor views 14047
5 secrete să comunici mai bine cu adolescentul tău
16 august 2023, 11:30 Copiilor views 14047

5 secrete să comunici mai bine cu adolescentul tău

De cate ori ti-a spus copilul tau, aflat la varsta adolescentei, "Lasa-ma in pace! Nu intelegi nimic!"? De cate ori te-ai intrebat apoi "Cum de nu ma asculta copilul? De ce trebuie sa ne certam mereu"?

Tu si adolescentul tau sînteti doua persoane diferite, aveti perspective diferite, iar daca intrerupi comunicarea cu copilul vei avea parte de si mai multe conflicte.

Iata 5 secrete sa comunici cu adolescentul tau.

1. Deschide-ti urechile!

Indiferent cat de greu ti-ar fi, incepe prin a-ti intelege copilul. Sa zicem ca nu vrea sa-si faca temele pentru ca trebuie sa vorbeasca cu prietenul cu care tocmai s-a certat. Prin "fereastra" ta se vad temele nefacute, notele mici si examenele picate. Prin ochii copilului tau se vede ca exista posibilitatea sa-si fi pierdut un prieten, un sprijin, o persoana cu care poate sta de vorba la scoala. Iata, din nou, doua perspective diferite ale aceleiasi situatii. Ce poti face? Incepe prin a-i spune: "Inteleg cat iti este de greu dupa ce te-ai certat cu unul din prietenii tai. Si stiu ca ai maine test si ar trebui sa inveti. Scoala este responsabilitatea ta. Hai sa gandim ce am putea face". Evita formularea "Inteleg..., dar...". Pune-te in pielea copilului tau si deschide-ti urechile. Lasa-l sa-ti spuna ce are pe suflet, astfel incat sa nu intre in defensiva si sa ajungeti din nou la un conflict.

2. Nu te lasa purtat de emotii

Emotiile pot fi cel mai mare dusman in relatia cu un adolescent. Aminteste-ti ca ceea ce spune sau face nu este o reflectie a ta. Se poate sa nu-ti placa modul in care se comporta sau gandeste, insa nu lasa emotiile sa te influenteze. Nu e deloc usor, dar incearca sa privesti fiecare situatie degajat si sa-ti spui: "Este ca o tranzactie in afaceri. Nu e nimic personal!". Nu trebuie sa te superi pe copilul tau ca este el insusi. S-ar putea sa nu ia cele mai bune decizii, insa cu siguranta va invata din ele si va face mai bine data viitoare.

3. Pune intrebari

Intreaba-ti copilul despre ideile sale, despre idealuri, lasa-l sa vada ca ai incredere in el, in abilitatile lui. Nu pune intrebari care sa-l faca sa intre in defensiva, ca de exemplu: "De ce nu te poti trezi si tu la timp?". Fa-ti copilul sa inteleaga care sînt responsabilitatile lui si lasa-l sa-si rezolve singur problemele. Iar daca nu o face, lasa-l sa suporte consecintele. Copilul trebuie sa invete sa gandeasca pentru el insusi, sa simta ca are controlul si responsabilitatea asupra deciziilor pe care le ia.

4. Nu cere!

Nu ai "nevoie" de cooperarea copilului tau adolescent. Nu ai "nevoie" sa se comporte civilizat. Daca ai "nevoie" de copilul tau ca sa te simti fericit, atunci esti vulnerabil in fata comportamentului lui si te poate manipula. Nu ai nevoie de nimeni ca sa te faca fericit. Tu insuti te poti valida si tu insuti in rezolvi problemele. Cum se comporta copilul tau este fix problema lui. Iar acest lucru trebuie sa i-l transmiti si lui. Nu ar trebui sa isi caute validarea si fericirea in altii, ci in el insusi.

5. Nu faceti nimic daca nu sînteti calmi

O alta regula este sa nu luati nicio hotarare importanta daca nu sînteti si tu, si copilul tau calmi. La nervi se pot spune foarte multe lucruri rele, pe care sa le regreti mai tarziu. Daca copilul este nervos si intrece masura, pastreaza-ti calmul si spune-i ca astepti sa fie mai linisit pentru a discuta civilizat.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Cuvinte cheie:

adolescenți , comunicare , secret

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1401 locuitori

Lopatnic este un sat şi comună din raionul Edineţ. Lopatnic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Lopatnic este aşezat în partea de nord-vest a Republicii Moldova pe malul rîului Prut, la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ și la 225 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1401 oameni. Satul Lopatnic din ținutul Hotin este menţionat pentru prima dată într-un document din 29 iunie 1570, cu denumirea de Lopatinți.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.