|
Roadele „optimizării” – tot mai mulți copii vagabonzi
Vladislav Bordeianu
Recent, membrul Consiliului municipal Chișinău din partea PSRM Eugenia Ceban a venit din nou cu acuzații la adresa autorităților locale, care îi distrug cu cinism pe copiii vagabonzi.
Este vorba despre centrul „Vatra", dat uitării, a cărui activitate a fost sistată temporar la indicația primarului Chișinăului, iar copiii au fost cazați la Gimnaziul-internat nr.3. Reprezentanții Direcției municipale pentru protecția copilului menționează că informația este denaturată și utilizată în propriile interese.
Iar în timp ce autoritățile încearcă să implementeze reforma, să reorganizeze sau să închidă internatele, copiii suferă. Totodată, avocatul poporului este convins că pentru soluționarea problemei trebuie intensificată colaborarea poliției cu organele autorităților locale ce se ocupă de protecția copiilor și trebuie sporită calificarea celor care deja lucrează cu asemenea copii, pentru ca ei să reacționeze mai bine la problemele lor.
Autoritățile nu au bani pentru copiii vagabonzi
Potrivit Eugeniei Ceban, în centrul de plasament temporar de zi al copiilor orfani „Vatra" erau plasați copiii vagabonzi prinși în urma raidurilor. Aceștia sînt copii care au probleme cu părinții, care nu au unde merge, ei periodic se află în stradă, înnoptînd în hotelul abandonat „Național" și pe șantiere. Ei dorm pe cîrpe murdare, miros clei, cerșesc, fură alimente din magazine. Consilierul municipal a atras atenția asupra faptului că nu este cine să aibă grijă de adolescenții dificili, iar statul i-a lăsat în voia sorții, ocupîndu-se cu „optimizarea", adică distrugerea caselor de copii din republică.
Ceban s-a revoltat că după închiderea Centrului „Vatra" copiii au fost plasați în Gimnaziul internat nr.3, încălcînd Regulamentul de funcționare a gimnaziului-internat, aprobat de Ministerul Educației. „Lîngă acești copii bătuți de soartă, permanent sînt plasați, de la poliție, alți copii și mai nefericiți și bătuți de soartă – cu experiența dură a vieții de stradă", a spus ea.
Consilierul municipal consideră că este nevoie stringentă de angajați cu studii speciale. Totodată, autoritățile capitalei nu au planificat mijloace pentru întreținerea adolescenților transferați din Centrul „Vatra", precum și pentru copiii vagabonzi trimiși la gimnaziu de poliție. „În esență, autoritățile chișinăuiene i-au lăsat în voia sorții atît pe acești copii, cît și pe angajații Gimnaziului-internat, care, în virtutea obligațiilor profesionale și din considerente pur umane, fac un lucru suplimentar", a menționat consilierul municipal, îndemnînd la soluționarea problemei de plasare și întreținere a copiilor vagabonzi din capitală.
Pe cine împiedica Centrul
Vara, la Chișinău vor apărea mai mulți copii vagabonzi. Peste 70% dintre ei sînt din diferite raioane ale țării. Ei vin din diverse colțuri ale republicii în căutarea cîștigului și în speranța că în capitală viața de stradă e mai „bună". În mare parte, acești copii sînt din familii vulnerabile. Pentru traiul lor ei aleg clădiri părăsite, ca hotelul „Național". Abia recent, accesul la parterul acestei clădiri a fost închis cu gratii.
Această problemă nu a apărut astăzi. Încă la începutul anului 2013, în rezultatul reformei MAI, la Chișinău a fost închis singurul centru de plasament al minorilor pentru adolescenți dificili de pe str. L. Tolstoi, ce se numea „Centrul Republican de Triere a Minorilor". Se preconiza integrarea copiilor în centre de plasament sau în familii. Dar cel mai interesant este că funcționarii au dat asigurări că, înainte de a desființa această structură socială, ei vor avea grijă de fiecare adolescent aflat în acel moment sub tutela angajaților acestui centru. Dar ce anume s-a întîmplat cu copiii, nimeni nu știe. Cel puțin, despre asta nu se vorbește. În realitate – copiii pur și simplu au rămas în stradă.
O anumită ieșire din situație pentru copiii vagabonzi prinși în stradă era plasarea copiilor orfani în centrul de zi de plasament temporar al copiilor orfani „Vatra", situat în Chișinău, pe str. Ioan Botezătorul. Acolo ei puteau înnopta, mînca, face baie. Unii rămîneau, iar alții fugeau a doua zi. Astfel, fiecare copil în vîrstă de 13-18 ani putea veni în acest centru de cîteva zeci de ori.
Diferite organizații s-au adresat în repetate rînduri autorităților locale și Guvernului cu solicitarea de a redeschide un centru alternativ pentru copiii vagabonzi, în care experții s-ar ocupa de reabilitarea și susținerea minorilor. Specialiștii organizațiilor neguvernamentale chiar au elaborat un concept al acestui centru, a cărui deschidere ar fi fost planificată pentru 2017, dar autoritățile nu pot găsi mijloace, deoarece pentru întreținerea lui vor fi necesari milioane de lei pe an.
Totodată, în Moldova se simte un deficit de specialiști care ar putea găsi o abordare individuală față de fiecare copil de a-i ajuta să se integreze în societate, să se socializeze. Psihologii menționează să copilul care a trăit un an în stradă nu seamănă deloc cu semenii lor care trăiesc cu părinți alcoolici. Ei au nevoie de o altă abordare. Mai mult, nu fiecare copil are nevoie de o încăpere la azil, avînd în vedere că minorii nu pot fi ținuți cu forța în azil, nu are sens.
Sub protecție temporară
- Copiii, într-adevăr, sînt aduși de angajații poliției, relatează directorul Gimnaziului-internat nr.3, Igor Sandler. Noi am avut 24 de copii cu vîrste de la 13 pînă la 18 ani. Astăzi, în internat trăiesc cinci copii. Ei au fost plasați temporar. Imediat ce-i găsesc, angajații poliției îi aduc la noi, apoi copiii sînt duși în raioanele de unde provin. Ei sînt vagabonzi. Iar cei care pleacă din casă din cauza conflictelor cu părinții sau a violenței, sau nu vor să trăiască în familii din alte cauze cer ajutor de la organele de tutelă și curatelă. Cînd sînt depistate asemenea cazuri, copiii sînt scoși din familii, iar organele de protecție a drepturilor copilului îi plasează într-un centru.
Copiii aflați la noi temporar sînt sătui, nu stau flămînzi, beneficiază de toate bunurile ca și ceilalți copii din internat – apă caldă, haine, asistență medicală. Ei se integrează foarte bine în colectiv și stau în bănci cu copiii din internat, se ocupă asiduu, nu mai rău ca ai noștri. Nu a fost niciun caz de agresiune, bătăi, nimeni nu a stricat mobila. Noi nu avem probleme cu ei. Dar la 1 iunie termenul contractului expiră, conform ordinulului Direcției generale învățămînt semnat în baza unei decizii a Primăriei. Apoi ei vor fi întorși înapoi în familii sau vor fi transferați într-un alt centru, unde ei se vor putea afla. Noi trăim în același oraș, de instituțiile pentru copii se ocupă o structură, care este finanțată de un singur buget municipal, de ce să nu ajutăm? Este un ajutor temporar, avînd în vedere că toate centrele de pe lîngă Direcția pentru protecția dreptului copilului sînt arhipline și acolo nu există locuri libere. Acest fapt demonstrează că copii cu probleme sînt foarte mulți, iar centre – puține. Internatul nostru are capacitatea de 450 de persoane, în prezent acolo trăiesc 195 de copii. O aripă întreagă e liberă . Direcția învățămînt ne-a rugat să-i ajutăm, deoarece noi avem spațiu liber, noi activăm non-stop, fără zile de odihnă și sărbători. Dar pînă la 1 iunie trebuie găsită o altă soluție pentru plasarea copiilor, spune Igor Sandler.
Dosarul e cusut cu ață albă
Amintim că, prin dispoziția nr. 281-d din 29 martie 2017, Centrul de zi și plasament temporar pentru minori și orfani „Vatra" și-a reluat activitatea. Anterior, prin dispoziția primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă, nr. 1517-d din 23 decembrie 2016, activitatea lui a fost sistată, după ce acolo a decedat minorul K. Valeriu din satul Măgdăcești. În prealabil s-a stabilit că băiatul s-a intoxicat cu monoxid de carbon în încăpere.
Autorul acestui articol a aflat că, la solicitarea procuraturii, Centrul a fost închis pe perioada anchetei decesului minorului. Două persoane au primit statut de acuzat. Directorul instituției, Tamara Pisarenco, este cercetată în baza art. 328 a Codului penal „Exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu", iar paznicul instituției Anatolie Chichiros este bănuit în baza art. 145 „Omor intenționat". Procurorii au solicitat eliberarea ordinului de arestare pe numele bănuiților, dar instanța a respins ambele demersuri. Suspecții sînt cercetați în libertate.
- În decembrie 2016, de pe stradă a fost luat un băiețel de 11 ani, a fost adus la Centru și închis într-o cameră, relatează sursa noastră, ce a solicitat anonimatul. El, probabil, a fumat ceva, a adormit și a ars în cameră. Și nimeni nu l-a salvat. Dimineață cadavrul a fost găsit pe podea, iar în cameră era fum de la salteaua arsă. A fost intentat un dosar penal, Centrul a fost închis, iar apoi s-a comunicat că mobila s-ar fi deteriorat, angajații au fost demiși, au rămas doar paznicii. Deocamdată nu au fost alocați bani pentru reparația Centrului.
Propriul adevăr
Șefa interimară a Direcției municipale pentru protecția copilului, Rodica Terehovschi, este convinsă că pentru copiii străzii trebuie să existe centre republicane de diferit tip.
- Iar după ce Centrul „Vatra" își va relua activitatea, acolo vor fi plasați 20 de copii cu vîrste de 13-18 ani, rămași fără tutela părinților. Aceasta este menirea lui de bază, a spus ea într-o discuție cu corespondentul portalului NOI.md. Dar în cazuri extreme, Centrul îi va putea primi și pe copiii străzii. Activitatea Centrului „Vatra" a fost sistată pentru reparație. A fost propus un alt regulament al activității acestui centru, care a fost expediat spre examinare Primăriei. Imediat ce acesta va fi examinat și vor fi alocați bani din buget, vom începe reparația. Nu pot spune cînd va fi reparat, deoarece doar pe 11 mai, la ședința CMC a fost adoptat bugetul municipal. Imediat ce vor fi alocați banii, vom începe lucrările. Noi am solicitat în aceste scopuri peste 1 milion de lei și ne vom strădui să încheiem cît mai repede reparația, deoarece avem nevoie de acest centru. Dar oamenii trebuie să înțeleagă că el nu a fost prevăzut pentru copiii străzii.
În Moldova nu există nicio normă legală care ar reglementa protecția copiilor vagabonzi. După închiderea în 2013 a Centrului de pe lîngă MAI, nu a fost deschisă nicio instituție pentru copii de acest tip. La nivel de municipiu și de stat nu a fost creat niciun serviciu cu un program de studii orientat spre necesitățile acestei categorii de copii. Au avut loc negocieri cu organele puterii centrale, pentru a identifica posibilitatea deschiderii unui asemenea centru. Dar cînd va avea loc acest lucru, nu se știe.
La nivel municipal vom întreprinde eforturi, dar acești copii nu au unde locui, nu au ce mînca, ei au nevoie de specialiști, care nu sînt la Centrul de plasament temporar al copiilor. Dar noi nu-i putem ține cu forța pe acești copii. Potrivit dispoziției primarului din 23 ianuarie 2017, Direcția educație, tineret și sport, împreună cu Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului, vor trebui să asigure plasamentul temporar al copiilor fără supraveghere, cu vîrste de 13-18 ani, care se află în situații de risc și au fost reținuți în stradă.
Conform legii, copilul poate fi plasat în regim de urgență pe un termen de pînă la 72 de ore, cu posibilitatea prelungirii termenului pînă la 45 de zile. În această perioadă este efectuată o evaluare complexă a situației. În prezent, cinci copiii aflați în situație de risc sînt plasați în Internatul nr.3, unde există suficient spațiu și personal calificat. Ei se vor afla acolo pînă cînd nu va fi găsită o soluție prevăzută de lege – reintegrarea în familiile biologice sau plasarea copilului în vreun centru. Noi lucrăm în această direcție. Evident, copiii se află într-o situație dificilă, au nevoie de susținerea și atenția sporită a maturilor, a statului. Și trebuie adoptată o decizie imediată.
Legea privind protecția specială a copiilor aflați în situație risc și a copiilor separați de părinți obligă organul teritorial de tutelă și curatelă să acorde asistența necesară și să plaseze copilul a cărui viață și sănătate se află în pericol, indiferent de faptul unde se află acesta. Iar Direcția pentru protecția drepturilor copilului trebuie să adopte măsuri extreme pentru reglementarea situației, pentru că nu există bază normativ-legală care ar asigura protecția acestor copii, a spus Rodica Terehovschi.
Actuala situație a apărut din cauza lipsei unui politici de stat în domeniul protecției copiilor, iar pentru a o schimba, este nevoie de voință politică. Dar pornind de la subiectele abordate în mod prioritar în parlament, „majorității parlamentare" nu-i pasă de copiii fără adăpost, că ei în fiecare zi trebuie să mănînce și să doarmă undeva, că ei nu merg la școală, au nevoie de asistență medicală, și că în fiecare zi își pun în pericol viața. Pentru a opri fluxul de copii vagabonzi, trebuie să ne ocupăm nu doar de ei (găsind azil pentru adolescenți), dar și să acordăm susținere familiilor vulnerabile și cu probleme.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1910-1918
- Populația:
- 422 locuitori
Balanul Nou este un sat din cadrul oraşului Rîşcani, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Rîșcani și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 422 de locuitori. Satul Balanul Nou a fost întemeiat în anii 1910 - 1918.
Comentarii
(0)