Mergi spre compartimentul: Copiilor
24 martie 2017, 11:00 Copiilor views 5646
Unde să-ți duci copilul în timp ce grădinița va fi în vacanță
24 martie 2017, 11:00 Copiilor views 5646

Unde să-ți duci copilul în timp ce grădinița va fi în vacanță

Părinții nemulțumiți consideră că Ministerul Educației nu ține cont de interesele lor, în timp ce educatoarele de la grădiniță susțin insistent că au și ele nevoie de concediu.

Ministerul Educației din Republica Moldova comite o crimă împotriva copiilor, consideră participanții la protestul desfășurat în fața instituției de resort. Cîteva zeci de persoane, cu pancarte în mînă și cu bebelușii în cărucioare, au solicitat ministrului Educației să anuleze hotărîrea cu privire la instituirea vacanței de vară în grădinițe. Anterior, Ministerul Educației anunțat că grădinițele de copii vor avea o vacanță de 42 de zile calendaristice în perioada lunilor de vară.

„Noi, părinții, trebuie să mergem la serviciu, deoarece aceasta este sursa noastră de existență. Două — trei săptămâni de vacanță la grădiniță mai merge, părinții înțeleg situația. Însă 42 de zile înseamnă prea mult", a spus Zinaida Pisică, participantă la acțiunea de protest.

„Nu avem cu cine lăsa copiii, mulți bunici sînt încă tineri și muncesc și ei. Ministerul Educației trebuia să se gîndească și la situația noastră", s-a indignat tânăra mamă Iulia Zeamă.

Administrația instituțiilor preșcolare are un alt punct de vedere, fiind preocupată de respectarea Codului Muncii în ceea ce ține de concediul anual al angajaților.

Directoarea grădiniței nr. 99, Maria Orlova, a relatat că, relativ nu demult, a fost redusă cea de-a doua unitate de bucătar. Astfel, la bucătărie a rămas să lucreze o singură persoană.

„Noi nu putem să nu-i permitem să plece în concediu", a menționat Orlova, adăugând că problema respectivă se referă și la personalul didactic. În multe instituții preșcolare numărul de educatori este insuficient.

„Vara este perioada în care lucrătorii trebuie să se odihnească. În grădinițe educatoarele, la fel, au nevoie de vacanță. Muncind un an întreg de una singură, fără dădacă, educatoarea nu mai este în stare să fizic să activeze în continuare. Iar pe 1 septembrie începe și la noi anul școlar, la fel ca și în toate instituțiile", a subliniat directoarea.

Angajații Ministerului Educației au precizat că în perioada vacanței de vară vor funcționa grădinițe de serviciu. Potrivit Ministerului, în perioada de vară doar aproximativ 50 la sută dintre copii frecventează grădinița.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

copii , grădiniţa , vacanta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
2794 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Călărași și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2794 de oameni. Satul Horodiște a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.