|
Eleve din Moldova au inventat o soluţie specială pentru curăţarea tablei de scris
Două tinere din oraşul Ungheni au inventat un spray special cu extract de mentă sau lămâie cu care elevii vor putea şterge mai uşor tabla din sala de curs şi care va reduce efectul negativ pe care îl are creta folosită în şcoli.
Fetele au obţinut locul I în cadrul concursului „Diamond Challenge" şi s-au ales cu un premiu de 500 de dolari. Echipa „Healthy Spray" îşi propune astfel realizarea unui produs unic ce reduce efectul negativ pe care îl are creta folosită în şcoli, aceasta afectând sistemul respirator al elevilor şi profesorilor.
Ideea a cucerit juriul competiţiei „Diamond Challenge" care le-a oferit locul I, un premiu în valoare de 500 de dolari şi posibilitatea de a participa la marea finală a concursului care se va desfăşura în Delaware, SUA, unde fetele vor intra în cursa pentru marele premiu de 10.000 de dolari.
Ingeniozitatea elevilor moldoveni
„Cu cei 500 de dolari câştigaţi, ne propunem să înfiinţăm propriul SRL, pentru ca să creăm parteneriate cu şcolile şi universităţile din Republica Moldova, dar şi să patentăm ideea noastră de afacere", spune Diana Ţăruş, membră a echipei „Healthy Spray".
Locul II i-a fost oferit echipei „ARTA", care vine cu o soluţie inovativă pentru tinerii artişti din Republica Moldova. Cătălina Bucos, Moşnoi Liviu şi Nicoleta Zagorodniuc au elaborat un proiect prin care îşi propun să ajute artiştii locali. Acesta presupune o galerie de artă online specializată în comercializarea picturilor tinerilor artişti.
Pe locul III s-a plasat echipa „Inside MATH" care au prezentat un proiect ce este destinat elevilor claselor a VIII-a – a XII-a şi care, de fapt, presupune un joc intelectual pentru pregătirea de BAC-ul la matematică.
Elevii din Republica Moldova se vor întrece cu cei din Turcia, Kenya sau Uganda
Echipa câştigătoare din Republica Moldova, „Healthy Spray" se va întrece în capacităţi antreprenoriale, în cadrul finalei din SUA, cu participanţi din 17 ţări, printre care Kenya, Uganda, Georgia, Pakistan, Swaziland, Rwanda, Turcia şi Statele Unite.
„Diamond Challenge Moldova" este un proiect de origine americană, care şi-a propus să întrunească mai multe echipe de pe teritoriul întregii ţări, a câte 2-4 membri, ghidaţi de un lider adult, care şi-au dezvoltat singuri o idee de afacere, fiind îndrumaţi de specialiştii în domeniu. Competiţia se află la a treia ediţie în Republica Moldova.
Proiectul „Diamond Challenge Moldova" este implementat de A.O. INVENTO în colaborare cu Centrul pentru Educaţie Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri, cu susţinerea financiară a Ministerului Tineretului şi Sportului în cadrul Programului de Granturi 2015", a University of Delaware – Horn Program in Entrepreneurship şi a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1878
- Populația:
- 423 locuitori
Coada Iazului este un sat din cadrul comunei Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 11 km de oraşul Sîngerei și la 118 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 423 de oameni. Satul Coada Iazului a fost menționat documentar în anul 1878.
Comentarii
(0)