|
Problemele copiilor au fost discutate în cadrul unei conferinţe naţionale
Problemele copiilor vizează viitorul unui stat, iar de soluţionarea lor eficientă depinde cum va fi acest viitor. Despre aceasta s-a vorbit astăzi, în cadrul conferinţei naţionale cu genericul „Implementarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului în Republica Moldova: de la deziderat la realitate".
Avocatul poporului, Mihai Cotorobai, a menționat că temele abordate în cadrul acestei întruniri ar putea sta la baza elaborării viitoarelor programe de acțiuni privind drepturile copilului. „Problema educației copiilor aflați în detenție, deosebirea programelor de învățământ. Acestea sunt doar câteva dintre subiectele care ar trebui să le atragă atenția guvernanților", a subliniat Cotorobai.
Coordonatorul rezident al ONU, reprezentantul permanent al PNUD în Moldova, Dafina Gercheva, a concentrat discuția asupra unei alte probleme legate de respectarea drepturilor copiilor. Ea s-a referit la fenomenul segregării copiiilor în instituţiile de învăţământ conform criteriilor etnice.
„Republica Moldova trebuie să fie mândră de faptul că are un număr atât de mare de minorități și trebuie să valorifice această diversitate etnică și culturală. Eu sunt îngrozită de ideea când cineva spune că, copiii de diferite etnii trebuie să fie plasați în școli separate sau în clase separate. Acest lucru nu este corect, pentru că toți copiii, indiferent de etnia lor, trebuie să fie integrați în același sistem de învățământ", a explicat Gercheva.
Copiii din Moldova se confruntă cu diverse probleme. Acestea se deosebesc în funcţie de familie şi localitate. Însă, cele mai stringente sunt problemele de sănătate, susține vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP), Ion Şalaru. „În prezent, peste 82 la sută din școlile din mediul rural nu au alte alternative decât veceurile externe, care sunt într-o stare groaznică. Astfel, aspectul cel mai deplorabil se referă la condițiile sanitare din școli", a declarat Ion Şalaru.
Conferinţa este prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la ratificarea Convenţiei ONU de către Moldova. La forum au participat circa 150 de invitați veniţi din toate raioanele țării.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1459
- Populația:
- 2125 locuitori
Andruşul de Jos este un sat şi comună din raionul Cahul. Andruşul de Jos este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Cahul și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2125 de oameni. Satul Andruşul de Jos a fost menționat documentar în anul 1459.
Comentarii
(0)