Mergi spre compartimentul: Copiilor
09 decembrie 2015, 11:50 Copiilor views 5416
Problemele copiilor au fost discutate în cadrul unei conferinţe naţionale
09 decembrie 2015, 11:50 Copiilor views 5416

Problemele copiilor au fost discutate în cadrul unei conferinţe naţionale

Problemele copiilor vizează viitorul unui stat, iar de soluţionarea lor eficientă depinde cum va fi acest viitor. Despre aceasta s-a vorbit astăzi, în cadrul conferinţei naţionale cu genericul „Implementarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului în Republica Moldova: de la deziderat la realitate".

Avocatul poporului, Mihai Cotorobai, a menționat că temele abordate în cadrul acestei întruniri ar putea sta la baza elaborării viitoarelor programe de acțiuni privind drepturile copilului. „Problema educației copiilor aflați în detenție, deosebirea programelor de învățământ. Acestea sunt doar câteva dintre subiectele care ar trebui să le atragă atenția guvernanților", a subliniat Cotorobai.

Coordonatorul rezident al ONU, reprezentantul permanent al PNUD în Moldova, Dafina Gercheva, a concentrat discuția asupra unei alte probleme legate de respectarea drepturilor copiilor. Ea s-a referit la fenomenul segregării copiiilor în instituţiile de învăţământ conform criteriilor etnice.

„Republica Moldova trebuie să fie mândră de faptul că are un număr atât de mare de minorități și trebuie să valorifice această diversitate etnică și culturală. Eu sunt îngrozită de ideea când cineva spune că, copiii de diferite etnii trebuie să fie plasați în școli separate sau în clase separate. Acest lucru nu este corect, pentru că toți copiii, indiferent de etnia lor, trebuie să fie integrați în același sistem de învățământ", a explicat Gercheva.

Copiii din Moldova se confruntă cu diverse probleme. Acestea se deosebesc în funcţie de familie şi localitate. Însă, cele mai stringente sunt problemele de sănătate, susține vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP), Ion Şalaru. „În prezent, peste 82 la sută din școlile din mediul rural nu au alte alternative decât veceurile externe, care sunt într-o stare groaznică. Astfel, aspectul cel mai deplorabil se referă la condițiile sanitare din școli", a declarat Ion Şalaru.

Conferinţa este prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la ratificarea Convenţiei ONU de către Moldova. La forum au participat circa 150 de invitați veniţi din toate raioanele țării.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

conferință , copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
2432 locuitori

Ineşti este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 1 km de oraşul Teleneşti şi la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2432 de oameni. Satul Inești a fost menționat documentar în anul 1643.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.