|
7 tehnici pentru a opri istericalele copiilor
Istericalele copiilor au o abilitate uimitoare de a-i scoate din sărite, cît ai zice peşte, chiar şi pe cei mai iubitori părinți.
Lacrimile, țipetele, cerințele de a face aşa, cum vrea el, cu istericalele copiilor se confruntă absolut toți părinții. Isteria copilului este un test dificil pentru ambele părți. Copilul încearcă să facă față mîniei, resentimentelor și altor sentimente pe care îi vine încă greu să le ţină în frîu, părinții drept răspuns devin iritaţi, au sentimentul de vinovăție față de ceilalți și de multe ori se simt pierduţi, căci nu ştiu cum să procedeze, cum va arăta acest lucru dintr-o parte și ce i-ar putea ajuta cu adevărat să-i oprească copilului istericalele.
Cîteva recomandări care vă vor ajuta să faceţi față istericalelor copiilor, ținînd cont de ceea ce i se întîmplă copilului dumneavoastră:
1. Demonstrați-vă indiferența
Atunci cînd copilul vă face istericale într-un loc public, de cele mai multe ori ne simţim incomod, fapt care ne poate provoca mînia și iritarea. "Credeţi-ne, cei din jur nu vă consideră deloc o mamă sau un tată răi, într-o asemenea situație, mai degrabă, vă compătimesc – spune psihoterapeutul de familie Miriam Chachamu (autoarea cărţii „How to Calm a Challenging Child", Foulsham, 2008). – În cazul în care nu acordaţi atenție capriciilor copilului, acest lucru poate fi mult mai eficient, decît dacă vă enervaţi, deoarece copiii adesea fac capricii, doar pentru a vă capta atenția".
2. Definiţi sentimentele copilului
Copiilor mici le este foarte greu să înţeleagă ce se întîmpla cu ei. Ei nu sînt încă familiarizați cu propriile sentimente și le vine greu să le stăpînească. Este important să-l ajutaţi pe copil să-şi definească propriile sentimente: "Ești supărat pentru că ţi-am cumpărat jucăria pe care ţi-o doreai foarte mult". Este important să vă exprimaţi compasiunea și înțelegerea faţă de copilul pomenit în această situaţie. De exemplu, puteţi spune că şi dvs. sînteţi supărat atunci cînd nu obțineţi ceea ce doriţi. Dar că puteți fi furios în diferite moduri şi nu toate formele de exprimare a sentimentelor sînt frumoase, utile și eficiente.
3. Faceţi-l pe copil să lupte contra isteriei
Istericalele copilului sînt un semnal că el nu este în măsură să facă față propriilor sentimente. Este important să înțelegem că el nu încearcă doar astfel să-şi atingă scopul, dar se confruntă într-adevăr cu un stres emoţional puternic. Acest lucru vă va ajuta să nu fiţi irascibil, ci să vă uniţi eforturile în lupta contra isteriei. Inventaţi împreună cu copilul o denumire-glumă pentru ceea ce i se întîmplă: a fost atacat de Răutăcica, a venit tuşa Isteria. Acest lucru îi va permite copilului să-și redirecţioneze atenția și să poată vedea în dvs. un prieten, în loc de persoana ofensatoare.
4. Nu vă grăbiți să spuneţi "nu"
Istericalele copiilor sînt mult mai ușor de prevenit, decît de oprit. Mulţi părinţi spun "nu" prea repede, ceea ce-i poate aduce instantaneu pe copii pînă la punctul de fierbere. Arătîndu-i copilului că dumneavoastră sînteți de partea lui, veţi putea preveni conflictul. Spre exemplu, puteţi spune: „Aș dori să-ţi cumpăr această jucărie, dar, din păcate, este prea scumpă". O asemenea explicație a propriei poziții este mult mai bună, decît un "nu" scurt şi tăios.
5. Propuneţi o alternativă
Analizaţi comportamentul copilului și acele situațiile în care, de obicei, copilul începe să-şi demonstreze capriciile şi vorbiţi-i în prealabil despre posibilele consecințe. De exemplu, dacă aveţi de gînd să mergeţi la magazin și știţi că copilul poate începe să ceară să-i cumpăraţi o jucărie şi să vă facă istericale în cazul în care îl refuzaţi, vorbiţi cu el înainte de a merge la magazin despre cum vă veţi comporta ambii în această situație. Spre exemplu: „Intenţionez să merg la magazin. Te pot lua cu mine, dar numai cu condiția că nu-mi vei cere să-ţi cumpăr nimic, căci nu am astăzi această posibilitate". În cazul în care copilul este de acord, ar fi bine să cădeţi de acord asupra faptului ce se va întîmpla în cazul în care înţelegerea va fi încălcată. „În cazul în care vei începe să faci mofturi, voi fi nevoit să nu te mai iau cu mine la magazine (nu vom merge la film, aşa cum ne-am propus ş.a.m.d.)". Astfel, nu numai că veţi putea să vă protejaţi de istericalele copilului, ci îl veţi învăţa pe copil să înțeleagă relațiile cauză-efect ale propriului comportament și să facă primele alegeri importante din viața lui.
6. Direcționaţi energia copilului într-o altă direcție
Organismul copilului răspunde la stres printr-o reacție arhaică de luptă sau evitare a acesteia. De aceea, uneori, pentru a preveni criza, îi puteţi propune copilului o alternativă în formă de jocuri sportive. Jumpingul, dansurile, jocul de prinselea îi va permite copilului să-şi elibereze energia acumulată, pentru realizarea reacţiei la stres. Convingeţi-i pe copiii să aleagă ocupaţii active şi oferiţi-le opțiuni concrete și, posibil, în compania dumneavoastră, ceea ce îi va ajuta să rămînă calmi în restul timpului.
7. Permiteţi-i copilului să-şi îndrepte greşeala
Pentru un comportament greşit nu întotdeauna este prevăzută o pedeapsă. Copilul se poate simţi groaznic, după ce va face ceva rău sau greșit, ceea ce constituie deja o pedeapsă. Dacă îi veţi da voie copilului să facă ceva, care îi va permite simbolic să-şi ispăşească greşelile de comportament, atunci astfel îi veţi comunica non-verbal că nu a avut într-adevăr dreptate, dar că sînteți dispus să-i acceptaţi scuzele, acest lucru permiţîndu-vă să mergeţi mai departe".
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1710
- Populația:
- 998 locuitori
Ofatinţi este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Novaia Jizni și Ofatinţi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Rîbnița și la 93 km de Chișinău. Populaţia satului Ofatinți alcătuia 998 oameni în anul 2012. Satul Ofatinți a fost menționat documentar în anul 1710.
Comentarii
(0)