|
Foto: unimedia.info |
De ce moldovenii pleacă la studii peste hotare
Țara noastră exportă în masă oameni tineri și creiere inteligente, care nu mai revin acasă doar pentru sentimentul de patriotism. În condițiile în care șomajul este o problemă stringentă în rîndul tinerilor, aceștia își caută viitorul în alte țări plecînd la studii peste hotare. Majoritatea dintre tinerii moldoveni ce absolvesc cu succes o universitate străină rămîn în țara unde au obținut cunoștințe și deprinderi necesare într-o societate dezvoltată.
Deși în ultimii 5 ani, rata șomajului în rîndul tinerilor din Republica Moldova a fost în scădere, aceasta rămîne destul de ridicată. Potrivit datelor pentru anul 2013, din cei 63 mii de șomeri înregistrați o pătrime sunt tineri cu vîrsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, arată datele unei analize publicate de Agora.
„Cauze ale șomajului în rîndul tinerilor sunt lipsa de locuri de muncă pentru cadrele tinere fără experiență, salariile reduse, dar și lipsa de coerență între ce au învățat tinerii pe băncile universităților din țară și cerințele pieței muncii. În atare condiții, mulți dintre tineri decid să plece la studii peste hotare, pentru a-și găsi ulterior un loc de muncă bine plătit în Occident. După studii, de obicei rămîn să lucreze peste hotare tinerii foarte și foarte buni. Asta deoarece concurența pe piața muncii din Occident este foarte strînsă și izbîndesc doar cei care sunt considerați o resursă rară și utilă de către angajatorii de acolo", susține autoarea analizei, Daniela Dermengi.
Sursa citată mai menționează că la ora actuală este greu de evaluat în ce măsură cresc abilitățile și performanța tinerilor plecați la studii peste hotare, dar și faptul că nu există o statistică clară privind numărul tinerilor care revin în țară după studii. „Nu putem spune cu exactitate în ce măsură are de suferit Republica Moldova de pe urma exodului de creiere. Cert este faptul că migrația rămîne un fenomen trist pentru țara noastră, cu efecte social-economice care pe termen lung vor fi din ce în ce mai greu de suportat. Îmbătrînirea populației și raportul dintre salariați și șomeri sunt deja probleme stringente ale Republicii Moldova, care vor creea pe viitor dezechilibre bugetare importante, dar și o povară pentru tinerii care vor fi impuși de sistem să muncească pentru întreţinerea unui număr tot mai mare de bătrîni", mai scrie Daniela Dermengi.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1813
- Populația:
- 1408 locuitori
Romăneşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Romăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Strășeni și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1408 oameni. Satul Romănești a fost menționat documentar în anul 1813.
Comentarii
(0)