|
Foto: unimedia.info |
De ce moldovenii pleacă la studii peste hotare
Țara noastră exportă în masă oameni tineri și creiere inteligente, care nu mai revin acasă doar pentru sentimentul de patriotism. În condițiile în care șomajul este o problemă stringentă în rîndul tinerilor, aceștia își caută viitorul în alte țări plecînd la studii peste hotare. Majoritatea dintre tinerii moldoveni ce absolvesc cu succes o universitate străină rămîn în țara unde au obținut cunoștințe și deprinderi necesare într-o societate dezvoltată.
Deși în ultimii 5 ani, rata șomajului în rîndul tinerilor din Republica Moldova a fost în scădere, aceasta rămîne destul de ridicată. Potrivit datelor pentru anul 2013, din cei 63 mii de șomeri înregistrați o pătrime sunt tineri cu vîrsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, arată datele unei analize publicate de Agora.
„Cauze ale șomajului în rîndul tinerilor sunt lipsa de locuri de muncă pentru cadrele tinere fără experiență, salariile reduse, dar și lipsa de coerență între ce au învățat tinerii pe băncile universităților din țară și cerințele pieței muncii. În atare condiții, mulți dintre tineri decid să plece la studii peste hotare, pentru a-și găsi ulterior un loc de muncă bine plătit în Occident. După studii, de obicei rămîn să lucreze peste hotare tinerii foarte și foarte buni. Asta deoarece concurența pe piața muncii din Occident este foarte strînsă și izbîndesc doar cei care sunt considerați o resursă rară și utilă de către angajatorii de acolo", susține autoarea analizei, Daniela Dermengi.
Sursa citată mai menționează că la ora actuală este greu de evaluat în ce măsură cresc abilitățile și performanța tinerilor plecați la studii peste hotare, dar și faptul că nu există o statistică clară privind numărul tinerilor care revin în țară după studii. „Nu putem spune cu exactitate în ce măsură are de suferit Republica Moldova de pe urma exodului de creiere. Cert este faptul că migrația rămîne un fenomen trist pentru țara noastră, cu efecte social-economice care pe termen lung vor fi din ce în ce mai greu de suportat. Îmbătrînirea populației și raportul dintre salariați și șomeri sunt deja probleme stringente ale Republicii Moldova, care vor creea pe viitor dezechilibre bugetare importante, dar și o povară pentru tinerii care vor fi impuși de sistem să muncească pentru întreţinerea unui număr tot mai mare de bătrîni", mai scrie Daniela Dermengi.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
- Planeta a început să trăiască într-o altă dimensiune
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1436
- Populația:
- 466 locuitori
Făurești este un sat din comuna Ciorescu în componenţa municipiului Chișinău. Localitatea este situată în centrul Moldovei, la o distanță de 1 km de comuna Ciorescu și la 18 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 466 de oameni. Satul Făurești a fost menționat documentar în anul 1436 cu denumirea Oțetești.
Comentarii
(0)