Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
31 octombrie 2013, 10:10 Localitaţile Moldovei și diasporei views 8651
31 octombrie 2013, 10:10 Localitaţile Moldovei și diasporei views 8651

Restaurarea complexului arhitectural „Manuc-Bey”



Un grant în valoare de 2,2 milioane de euro a fost oferit pentru restaurarea complexului arhitectural „Manuc-Bey" din Hînceşti. Consiliul Raional Hînceşti şi Autoritatea de Management al Programului Operaţional România – Moldova - Ucraina 2007-2013 au semnat contractul de finanţare, aplicat pe parcursul anilor 2014-2015, relatează trm.md.

Complexul include nouă edificii care urmează să fie renovate. Este vorba de Conacul „Manuc-Bey", care are patru nivele, Clădirea Contesei, Castelul Vînătoresc, Casa Vechilului, Turnul de pază, Biserica armenească, fîntîna arteziană, grajdurile şi trecerile subterane, care încep din apropierea Conacului şi se extind sub tot oraşul Hînceşti.

De asemenea, Guvernul Republicii Moldova a alocat peste 20 milioane de lei din Fondul de Dezvoltare Regională pentru renovarea altor clădiri ale complexului.

Restaurarea Complexului se datorează faptului că au fost găsite schiţele originale ale proiectelor edificiilor, elaborate de arhitectul Bernardazzi care se aflau la Sankt-Petersburg.

În acest an, în Republica Moldova au fost lansate mai multe proiecte, cum ar fi reconstrucția complexului de clădiri din Parcul Dendrologic din satul Țaul, renovarea Curții Medievale și a Vămii Vechi din satul Lăpușna.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Arhitectura , restaurare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
26 locuitori

Sadchi este un sat din cadrul comunei Caterinovca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Camenca și la 123 km de Chișinău. Populaţia satului Sadchi alcătuia 26 de oameni în anul 2011. Satul Sadchi a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.