Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 octombrie 2013, 12:44 Localitaţile Moldovei și diasporei views 6149
27 octombrie 2013, 12:44 Localitaţile Moldovei și diasporei views 6149

Universitatea Tehnică va avea un telescop performant


Foto: moldpres.md

Universitatea Tehnică din Republica Moldova /UTM/ va avea un observator astronomic performant. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de Legislativ, informează MOLDPRES.

Potrivit proiectului, observatorul care a fost achiziţionat din banii UTM, dar şi din surse bugetare, va fi scutit de taxele vamale şi va fi instalat în campusul Rîşcani al UTM. Aparatul sofisticat va fi utilizat pentru studierea fenomenului sistemului planetar, a soarelui, lunii, constelaţiilor şi va ajuta la monitorizarea sateliţilor artificiali.

De asemenea, telescopul va fi utilizat pentru predarea concomitent pentru toate liceele din R. Moldova a orelor de astronomie din curricula liceală. În acest scop, va fi utilizat sistemul de teleconferinţe deja dat în exploatare la UTM. Observatorul astronomic nu va fi utilizat în scopuri comerciale.

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
512 locuitori

Cealîc este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cealîc, Samurza și Cortenul Nou. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Taraclia și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 512 oameni. Satul Cealîc a fost întemeiat în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.