26 august 2013, 10:23 Localitaţile Moldovei și diasporei views 10227
26 august 2013, 10:23 Localitaţile Moldovei și diasporei views 10227

Meşterii populari vor participa la parada portului popular


Foto: trm.md

Inspiraţi şi călăuziţi de tradiţia strămoşească, meşterii populari o îmbogăţesc cu noi elemente. Dovadă este şi expoziţia lucrărilor etalate la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Meşteriţele vor participa de Ziua Independenţei la Parada portului popular, organizată în premieră în centrul capitalei, transmite trm.md.

În maramă şi costum naţional, Maria Ciobanu din Catranîc, Făleşti, a adus la expoziţie mai multe bluze naţionale. Ea spune că la marile sărbători ar trebui să ne împodobim în straie naţionale. „Portul popular este haina noastră cea de toate zilele şi îmi pare rău că noi, cei de acasă, nu vrem să fim conştienţi de un lucru care-l avem în noi cel sfînt – rădăcinile”.

În expoziţie sînt etalate lucrările ale 13 meşteri, care practică diferite genuri. Unii meşteri sînt şi dascăli de educaţie tehnologică în şcoli.

În curînd va împlini 70 de ani, dar o mare parte din viaţa sa Iulia Rusu a dedicat-o artei broderiei şi croşetării. Femeia a expus chiar şi o ie pe care a confecţionat-o cu mare drag.

Evenimentul se desfăşoară în contextul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorile naţionale.

Cuvinte cheie:

parada , costum popular , meșter

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1783
Populația:
4280 locuitori

Taraclia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Taraclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Căușeni și la 96 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4280 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1783.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.