|
Moldovenii din Rusia cinstesc tradițiile vechi de secole
"La Sankt Petersburg s-a desfășurat cea de-a doua ediție a festivalului anual "E vremea colindelor", dedicat tradițiilor și obiceiurilor de iarnă din Moldova.
Evenimentul a reunit cetățeni ai Republicii Moldova care locuiesc în diferite regiuni ale Rusiei, precum și prieteni și oaspeți ai acestora. În cadrul festivalului, participanții au interpretat colinde și cîntece moldovenești cunoscute, transmițînd astfel spiritul culturii și istoriei naționale, transmite moldovenii.md.
Organizatorii și invitații de onoare și-au exprimat sprijinul pentru ideea evenimentului, care are drept scop păstrarea și transmiterea tradițiilor prin intermediul tinerei generații. Ei au remarcat atmosfera caldă și prietenoasă a festivalului, precum și importanța păstrării culturii și obiceiurilor populare vii.
"Ne bucură faptul că sînt mulți tineri și copii printre participanți. Colindele moldovenești sînt asemănătoare și consonante cu colindele din Rusia, vom studia și vom promova lucrurile frumoase împreună. Folclorul este o oglindă a sufletului uman, iar creativitatea este moștenirea culturală a țării, care se transmite de la generația mai în vîrstă la cea mai tînără", a declarat Anna Cudalb, organizatoarea festivalului.
Ion Răuleț, consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, a reamintit oaspeților că, începînd cu anul 2013, ritualul colindelor moldovenești a fost inclus de UNESCO pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității:
"Tradițiile și obiceiurile de iarnă moldovenești sînt prețioase, iar colindele sînt frumoase, originale și pline de filozofie populară, și urmașii trebuie să facă multe pentru a proteja și păstra acest patrimoniu și a-l transmite mai departe generației tinere printr-un Festival atît de frumos", a spus el.
Festivalul a inclus nu numai spectacole muzicale, ci și o expoziție de produse de artizanat național autentic realizate manual și delicatese culinare. Pentru tinerii participanți au fost organizate diverse distracții, inclusiv o întîlnire cu personajele preferate "Moș Crăciun" și "Alba ca Zăpada".
Participanții și invitații festivalului și-au exprimat speranța pentru dezvoltarea și continuarea tradiției și anul viitor. Organizatorii intenționează să continue să sprijine și să extindă schimbul cultural între popoare și țări, creînd și mai multe oportunități de comunicare și creativitate comună".
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1845
- Populația:
- 2175 locuitori
Gribova este un sat şi comună din raionul Drochia. Gribova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Drochia și la 174 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2175 de oameni. Satul Gribova a fost menționat documentar în anul 1845.
Comentarii
(0)