Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
01 iunie 2024, 14:00 Localitaţile Moldovei și diasporei views 31514
Satul Isacova aniversează 391 de ani
01 iunie 2024, 14:00 Localitaţile Moldovei și diasporei views 31514

Satul Isacova aniversează 391 de ani

În anul 2024 satul Isacova din raionul Orhei aniversează 391 de ani. Localitatea se află la distanța de 12 km de oraşul Orhei şi la 57 km de Chișinău.

Satul Isacova a fost menționat documentar în anul 1633, cînd Isac din Sinehău cumpăra părți de moșie pe Răut cu 70 de lei bătuți. Există două versiuni cu privire la originea denumirii satului. Ambele au la bază o explicaţie antroponomică. Conform primei legende, foarte demult, fugind de turci, s-a oprit în aceste locuri un oarecare Isac. Fiind locul împădurit, se ocupa cu lemnăria, apoi şi-a construit o moară. Făina care o cernea era foarte bună, deaceea veneau la el oameni din toate împrejurimile. Văzînd că le vine greu să ajungă de departe, oamenii se hotărîră să-şi ridice case în apropierea morii. Cu timpul s-a format un sătuc mic, care a fost numit Isacova, după numele morarului.

O altă legendă spune că Isacova s-a pornit cu trei gospodării de răzeși: Cigodariu, Buciuşcanu şi altul Isac. Isac a fost mai în vîrstă şi numele lui l-a luat satul. Isacova s-a pornit a crește din partea din vale, de lingă rîul Răut. Înmulţindu-se încet-încet, lumea a început să se mute în deal. Au mai făcut pe urmă încă o biserică. Aşa s-a întemeiat satul.

În realitate Isacova este un sat întemeiat de răzeși și mazili, ai căror urmași încă trăiesc în sat. Unul dintre întemeietorii satului este Durac cel bătrîn, iar altul Danciul pîrcălabul. O atestare documetara din 1645, menționează demarcarea hotarului dintre satul Isacova și tîrgul Orhei. În 1725, Mihai Racoviță voievod reconfirma dreptul de proprietate al răzeșilor din Isacova și Morozeni asupra acestor moșii „pe care le trag după Danciul pîrcălabul și Durac cel bătrîn".

În 1805 răzeșii din Isacova donează o parte din moșia lor mănăstirii Hirova care arsese. 

În prezent populaţia satului constituie circa 2000 de oameni, dintre care majoritatea sînt moldoveni. 

Cuvinte cheie:

istoria , localitati , aniversarea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1597
Populația:
1909 locuitori

Vălcineţ este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vălcineț și Codreni. Satul Vălcineț este situat la o distanță de 30 km de orașul Ocnița și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1909 de oameni. Satul Vălcineț este menționat documentar în anul 1597.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.