Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 aprilie 2013, 09:32 Diaspora moldovenească views 9420
15 aprilie 2013, 09:32 Diaspora moldovenească views 9420

Roubini despre riscul dezmembrării zonei euro

Cel mai cunoscut dintre economiștii lumii, Nouriel Roubini, s-a plimbat prin lume, a analizat situația țărilor vizitate și a tras concluzii. Printre altele, el a constatat că “în toate țările periferice, partidele populiste de stînga și de dreapta dobîndesc” , pe fondul crizei, o tot mai mare susținere. În ultimele patru săptămîni am fost la Sofia, Kuala-Lumpur, Dubai, Londra, Milano, Frankfurt, Berlin, Paris, Beijing, Tokyo, Istanbul și în SUA.

Ceea ce înseamnă că numeroasele provocări ale economiei mondiale nu au scăpat atenției mele, scrie Roubini în Project Syndicated. În Europa, notează în continuare profesorul american, riscul dezmembrării zonei euro și pericolul ca Spania și Italia să piardă accesul la piețe s-au redus grație deciziei din această vară a Băncii Centrale Europene de a susține datoria suverană.

In schimb, problemele fundamentale al Uniunii monetare – creșterea lentă, recesiunea, pierderea competitivității și amploarea uriașă a datoriei private și de stat – nu au fost rezolvate. În plus, continua Roubini, acordul dintre nucleul UE, BCE și statele periferice, care include un program dureros de reduceri de cheltuieli și reforme în schimbul unui ajutor financiar consistent, este, în prezent, pe punctul de a eșua.

Problema este că periferia a obosit de atîta austeritate, iar marile economii ale UE, în special Germania și Olanda, au obosit de atîta sponzorizare.

 

Sursa:  jurnalul.ro

Cuvinte cheie:

diaspora , euro , Europa , economie , criza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1896
Populația:
759 locuitori

Valea Perjei este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Valea Perjei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Cimișlia și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 759 de oameni. Satul Valea Perjei a fost menționat documentar în anul 1896.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.