Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 martie 2014, 12:00 Diaspora moldovenească views 12788
27 martie 2014, 12:00 Diaspora moldovenească views 12788

O moldoveancă din SUA - adevărată „zînă a harpei”

Este originară din Moldova, dar de ani buni îşi croieşte drumul departe de casă. Muzica e pentru ea răsuflarea, iar harpa este cartea ei de vizită. Ina Zdoroveţchi este moldoveanca care a reuşit să facă carieră departe de hotarele acestei ţări. A evoluat pe cele mai mari scene ale lumii, a cucerit premii şi a încîntat lumea cu talentul ei. Acum locuieşte în Boston, SUA, continuă să creeze şi să impresioneze. Este Ina, moldoveanca numită şi „şoptitoarea din harpă”, scrie moldova.org.

Actualmente locuiţi în Boston, de ce anume acolo şi cum a evoluat cariera Dvs. odată cu stabilirea dincolo de ocean?

Sînt stabilită în oraşul Boston, unde am venit la studii în anul 2002. Cariera a evoluat de la sine, aş putea spune, pas după pas, concert după concert. Principiul meu de la bun început a fost să mă prezint la cel mai înalt nivel de fiecare dată, pentru orice oportunitate care îmi apare în cale. Procesul a fost lung, dar sigur, acompaniat de angajamentul meu neîntrerupt pentru progres.

Harpa este considerată un instrument al zeilor. Prin ce v-a cucerit acesta?

Adevărul este că prima mea întîlnire cu harpa a avut loc pe cînd eu eram abia la 8 ani şi, sinceră să fiu, în momentul ăla nu aveam nici cea mai mică idee despre istoria acestui instrument. Ce pot să spun cu siguranţă este că am fost copleşită de frumuseţea harpei, atît vizual cît și auditiv, şi am hotărît imediat că doresc neapărat să cînt la acest instrument! Pe parcursul studiilor am avut ocazia să primesc premiile cele mai înalte la concursuri internaţionale de harpă din Paris, Boston şi Bucureşti. Mai recent, am avut marea onoare să cîştig cel mai prestigios concurs de harpă din lume, The International Harp Contest din Israel în 2009. La acest eveniment am primit, de asemenea, premiile speciale pentru cea mai bună interpretare a muzicii de cameră şi cea mai bună interpretare a muzicii contemporane. Succesul este mereu acompaniat de foarte multă muncă şi studiu.

Care a fost ultimul dumneavoastră concert/repertoriu susţinut la Chişinău şi cît de curînd aţi vrea/ori planificaţi să reveniţi în ţară pentru un nou concert?

Ultimul concert în Moldova a avut loc pe 15 aprilie 2011, într-un format de recital la Sala cu Orgă, cu susţinerea Orchestrei Naţionale de Cameră. Mi-ar face mare plăcere să revin în Moldova la prima invitaţie.

La ce lucrează Ina Zdoroveţchi acum, pentru ce evoluări şi pentru care scene se pregăteşte?

Acum lucrez la cîteva proiecte care vor avea loc în următoarele luni. Am fost solicitată să dau premiera Europeană a Concertului pentru harpă şi orchestră de celebrul compozitor John Williams, care este o persoană istorică în muzică pentru filmele de la Hollywood. John Williams este deţinătorul a 5 premii şi 48 nominalizări Oscar şi multe alte onoruri. Premiera europeană a concertului de harpă va avea loc în Koln, Germania.

Ulterior, în luna mai, voi călători în Rio de Janeiro, Brazilia, pentru o serie de 3 recitaluri de harpă solo la festival internaţional de harpă. Acestea vor fi urmate de o vară incredibil de activă la festivalul Brevard Music Center, unde deţin poziţia de artistă/profesoară ce impune numeroase performanţe solo, de muzică de cameră şi în orchestră, şi de asemenea foarte multă predare studenţilor de la harpă.

Sunteţi departe de baştină. Vă înconjoară o altă cultură. Cum vă acceptă publicul american?

Publicul american este extraordinar de favorabil, susţinător şi primitor.

Cuvinte cheie:

talent , muzica , moldovenii , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1538 locuitori

Brînzeni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Brînzeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanţă de 18 km de Edineţ şi la 219 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1538 de oameni. Prima atestare documentară a satului Brînzeni din ținutul Hotin datează din anul 1606.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.