Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
19 iunie 2021, 11:00 Diaspora moldovenească views 5047
Moldovenii care muncesc în Italia vor putea să primească pensia și acasă
19 iunie 2021, 11:00 Diaspora moldovenească views 5047

Moldovenii care muncesc în Italia vor putea să primească pensia și acasă

În cadrul vizitei la Roma, Președintele Maia Sandu a semnat, împreună cu ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, Acordul în domeniul securității sociale.

„Este un document așteptat de concetățenii noștri care au muncit sau muncesc în Italia. El le oferă posibilitatea ca, obținînd o pensie în această țară, să o poată primi și acasă, dar și invers - să poată primi în Italia pensia din Republica Moldova”, a spus Președintele Maia Sandu.

Conform Acordului, fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare, realizate pe teritoriul propriu și doar în baza contribuțiilor achitate legal. În plus, în baza acestui tratat, vor mai fi acordate pensia de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensia și indemnizația de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau boală profesională. Astfel, concetățenii noștri vor putea alege pe teritoriul cărui stat să primească pensiile și prestațiile sociale la care au dreptul.

„Am mulțumit ministrului Orlando și echipelor ambelor țări pentru munca depusă pentru finalizarea acestui acord. Am agreat, totodată, să continuăm să consolidăm relațiile de colaborare bilaterală în domeniul protecției sociale și al muncii, atît de importante pentru comunitatea noastră din Italia”, a subliniat șefa statului.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Italia , acord , pensie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
242 locuitori

Cobîlea este stație de cale ferată în cadrul comunei Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești. Stația de cale ferată este situată în valea rîului Ciorna, la o distanță de 16 km de oraşul Şoldăneşti şi la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia stației de cale ferată constituia 242 de oameni. Stația de cale ferată Cobîlea a apărut în anul 1892.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.