Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
12 noiembrie 2012, 15:51 Diaspora moldovenească views 9112
12 noiembrie 2012, 15:51 Diaspora moldovenească views 9112

Limba moldovenească (română) obţine statut de limbă regională încă într-un sat din Ucraina

Limba moldovenească (română) a obţinut statutul de limbă regională şi în satul Nijnie Petrovţi din regiunea Cernăuţi, transmite agenţia de presă Unian.

De punerea în aplicare a prevederilor incluse în legea funcţionării limbilor în satul Nijnie Petrovţî se ocupă un grup special de lucru, format de către Consiliul local din respectiva localitate, se menţionează într-o scrisoare adresată de autorităţile locale deputatului Ghennadi Moskal.

Potrivit Serviciului de Stat pentru Statistică, circa 95% dintre locuitorii acestei localităţi consideră moldoveneasca (româna) ca fiind limba lor maternă.

Amintim că în septembrie a.c. membrii consiliului sătesc Tarasovţî din raionul Novoseliţk a regiunii Cernăuţi, din Ucraina, au declarat  limba moldovenească (română) drept limbă regională pe teritoriul localităţii.

După ce guvernul ucrainean a aprobat în luna septembrie mai multe amendamente la Legea privind funcţionarea limbilor minorităţilor în Ucraina, procedura de recunoaştere a statutului regional pentru limbile vorbite de minorităţi prevede că limba unei minorităţi este recunoscută ca fiind regională numai în cazul în care aceasta este vorbita de cel puţin 30% din populaţia unei anumite zone.

Iniţial, Legea privind principiile politicii lingvistice în Ucraina prevedea că limba unei minorităţi poate primi statut de limbă regională dacă este vorbită de cel puţin 10% din populaţia unui teritoriu.

Cuvinte cheie:

diaspora , limba

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1602 locuitori

Borceag este un sat şi comună din raionul Cahul. Borceag este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cahul și la 137 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1602 oameni. Borceag a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.