Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 octombrie 2012, 16:09 Diaspora moldovenească views 6787
11 octombrie 2012, 16:09 Diaspora moldovenească views 6787

Diaspora sceptică în privința eficienței Biroului pentru relaţii cu diaspora

Diaspora Republicii Moldova din Franţa este dezamăgită de faptul că autorităţile de la Chișinău au renunţat la ideea creării unei instituţii care să coordoneze doar problemele diasporei. În cadrul unui interviu acordat pentru NOI.md, membrul diasporei academice din Franţa, Dorin Duşciac, s-a arătat sceptic în privinţa eficienţei Biroului pentru relaţia cu diaspora, care urmează a fi creat de autorităţile de la Chișinău. Potrivit lui, biroul care urmează să activeze în cadrul Cancelariei de Stat nu va fi o instituţie autonomă care să se dedice doar diasporei. “Nu cred că un astfel de birou va dispune de capacităţile necesare şi va fi o coordonare suficient de strînsă a activităţilor pentru a asigura şi un rezultat concludent în acest domeniu. Dar sînt forţat de circumstanţe să fiu optimist şi să cred în reuşita acestui birou”, a spus Dorin Duşciac. Totodată, Duşciac s-a arătat dezamăgit că autorităţile au renunţat definitiv la crearea unei agenţii sau a unui minister, în special pentru diasporă.

În acelaşi timp, membrul-fondator al Asociaţiei ”Vatra” din Marea Britanie, Tamara Şchiopu, a declarat pentru NOI.md că, atîta timp cît nu va există colaborare între autorităţile de la Chișinău şi diasporă, crearea unui birou, a unei agenţii sau chiar a unui minister pentru diasporă nu va avea nici un efect. Potrivit ei, în prezent, între cele două părţi nu există un mecanism de comunicare. Tamara Şchiopu s-a arătat dezamăgită şi de modul în care au avut loc discuţiile la capitolul creării agendei pentru Congresul al V-lea al diasporei moldoveneşti. „Rămîne să vedem dacă vom mai organiza în viitor acest congres. Atîta timp cît propunerile noastre sînt ignorate şi avem mai mult un monolog decît un dialog, nu putem vorbi despre aşteptări”, a spus Tamara Şchiopu. Fondatorul Asociaţiei ”Vatra” a specificat că ”persoanele care reprezintă autorităţile ar trebui să aibă o cultură mai înaltă în comunicarea cu diaspora, nu doar atunci cînd li se cere de sus”.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

diaspora , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1402
Populația:
2102 locuitori

Raşcov este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iantarnoe, Slobozia-Raşcov și Raşcov. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Camenca și la 136 km de Chișinău. Populaţia satului Raşcov alcătuia 2102 oameni în anul 2011. Satul Rașcov a fost menționat documentar în anul 1402.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.