Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 octombrie 2012, 11:00 Localitaţile Moldovei și diasporei views 7279
06 octombrie 2012, 11:00 Localitaţile Moldovei și diasporei views 7279

Demolarea ilegală a monumentelor istorice în vizorul comisiei parlamentare

O comisie parlamentară de anchetă pentru investigarea cazurilor de demolare şi deteriorare a monumentelor istorice, incluse în Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, a fost constituită astăzi de Legislativ, informează MOLDPRES.

Din comisie vor face parte deputaţi din toate fracţiunile Parlamentului.

Iniţiativa creării unei asemenea comisii aparţine mai multor deputaţi din AIE. Potrivit autorilor, din cauza situaţiei dramatice în care se află cea mai mare parte a patrimoniului cultural construit al ţării, în special dispariţia aproape iminentă a Chişinăului istoric, este necesară o implicare la cel mai înalt nivel pentru stoparea fenomenului de distrugere a identităţii culturale şi urbane a ţării.

Comisia urmează să studieze situaţia şi să vină cu un raport în faţa Legislativului.

Potrivit datelor oficiale, doar în perioada anilor 2006-2011 au fost ruinate 40 de monumente ocrotite de stat. Numai de la începutul anului 2011 au fost înregistrate cel puţin şase cazuri de demolare şi deteriorare a unor imobile protejate de stat, notează MOLDPRES.

Cuvinte cheie:

monument , istoria , demolare , ilegal

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1632
Populația:
1407 locuitori

Burlăneşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Burlăneşti şi Buzdugeni. Satul este situat la o distanță de 22 km de orașul Edineţ, la 26 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 219 km de Chișinău. La nord de Burlăneşti se află o întindere stîncoasă cu peşteri, ce formează malul stîng al Drăghiştei. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1407 oameni. Prima atestare documentară a satului datează din 25 aprilie 1632.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.