Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 mai 2012, 09:30 Realitatea moldovenească views 5272
15 mai 2012, 09:30 Realitatea moldovenească views 5272

Sondajul socialiştilor: 73,2 % din cetăţeni vor ca în şcoli să se predea Istoria Moldovei

Opinia publică autohtonă se pronunţă pentru studierea „Istoriei Moldovei” în instituţiile de învăţămînt din ţară, atestă rezultatele unui sondaj efectuat de aripa tînără a Partidului Socialiştilor din Moldova, mişcarea „Garda Tînără”.

Cetăţenii din 9 raioane ale ţării au răspuns la întrebarea ”Ce disciplină de studiu, în viziunea dumneavoastră, ar trebui să se predea?”. Opţiunile propuse spre alegere au fost: “Istoria românilor”, “Istoria Moldovei” şi “Istoria Universală”.

Astfel, 73,2 % dintre intervievaţi pledează pentru predarea ”Istoriei Moldovei”, 15,8 % au optat pentru ”Istoria românilor”, 6 % pentru „Istoria Universală”, iar 5% au refuzat să răspundă la întrebare.

Tinerii socialişti au declarat că rezultatele sondajului vor fi expediate Ministerului Educaţiei.

”Cerem ca ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, să anuleze ordinul cu privire la predarea în şcoli a disciplinei ”Istoria Românilor”. Dacă ministrul va refuza, socialiştii vor cere demisia acestui unionist”, a spus în cadrul unei conferinţe de presă membrul comitetului executiv PSRM, Vlad Batrîncea. El a specificat că, dacă nu vor fi auziţi, socialiştii vor organiza proteste stradale.

Sondajul a fost realizat în perioada 7-14 mai în Chișinău, Călăraşi, Orhei, Comrat, Cahul, Vulcăneşti, Bălţi, Edineţ, Drochia, pe un eşantion de 1750 de persoane cu o marjă de eroare de 3-4%. Socialiştii susţin că pentru acest sondaj nu s-au cheltuit bani, iar persoanele care au l-au realizat au activat pe bază de voluntariat.

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (1)
  • #1 comentatoarea Răspunde Citează selecţia
    Sint complect deacord cu toti cei care ar vrea ca in Republica Moldova sa se predea "Istoria MOLDOVEI".  Cred ca sintem unica tara in care se invata istoria altui popor dar nu al nostrul. Ar trebui sa ne fie rusine pentru ca pentru foarte multi ani tinerii au invatat o istorie FALSA sau cel putin nu a noastra si doar in sfirsit 
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
1730 locuitori

Gherman este un sat din cadrul comunei Sculeni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Ungheni și la 132 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1730 de oameni. Satul Gherman a fost menționat documentar în anul în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.