Singurătatea este o boala contagioasa?
Oamenii de știință cred că singuratatea este un fenomen care există într-o societate și care se poate propaga înăuntrul ei, de la o persoană la alta, ca o boală. Convingerea se bazează pe studii, relatează Sciencenews.org.
Concluziile la care a ajuns Nicholas Christakis de la Harvard și James Fowler de la University of California, au arătat că singurătatea se propagă ca un val într-o rețea de oameni.
Nicholas Christakis James Fowler au studiat un eșantion de 5124 de persoane din orașul Fremingem care au fost observate de-a lungul timpului. Adunînd informații despre prieteni,vecinii, rudele lor cercetătorii au alcătuit o rețea a relațiilor dintre acești oameni cu peste 12 000 legături între 5124 persoane.
Pentru că prietenii și rudele lor participau, de asemenea, la studiu, a fost ușor de observat și felul în care singurătatea unora îi afecta pe ceilalți. Iar rezultatele au fost uimitoare: se pare că dacă o persoană a raportat că s-a simțit singură, cele mai apropiate persoane începeau, în decurs de doi ani, să se simtă, de asemenea, singure. Efectul de propagare a singurătății era cu atît mai puternic cu cît legăturile dintre persoane erau mai apropiate.
Singurătatea a fost concepută în trecut ca parte a depresiei, introvertirii sau a timidității. Dar studiile noastre au arătat că singurătatea este o stare umană fundamentală, la fel ca foamea sau setea. Singurătatea este un indicator al sănătății speciei noastre, și a felului în care ne integrăm, ca și populație.
Cît despre felul în care se împrăștie singurătatea, cercetătorii au arătat că transmiterea se bazează pe sentimentele de neîncredere și negativitate.
Oamenii care se simt singuri văd viața socială ca amenințătoare. Poate că nu sînt conștienți de asta, dar încep să aibă gînduri negative despre alte persoane, ceea ce îi determină să își îndepărteze prietenii și îi determină pe prieteni, la rîndul lor, să devină negativiști și așa mai departe.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1915
- Populația:
- 503 locuitori
Romanovca este un sat din cadrul oraşului Cornești, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 503 locuitori. Satul Romanovca a fost întemeiat în anul 1915.
Comentarii
(1)