27 martie 2012, 14:25 Sănătate views 5599
27 martie 2012, 14:25 Sănătate views 5599

Singurătatea este o boala contagioasa?

Oamenii de știință cred că singuratatea este un fenomen care există într-o societate și care se poate propaga înăuntrul ei, de la o persoană la alta, ca o boală. Convingerea se bazează pe studii, relatează Sciencenews.org.

Concluziile la care a ajuns Nicholas Christakis de la Harvard și James Fowler de la University of California, au arătat că singurătatea se propagă ca un val într-o rețea de oameni.

Nicholas Christakis James Fowler au studiat un eșantion de 5124 de persoane din orașul Fremingem care au fost observate de-a lungul timpului. Adunînd informații despre prieteni,vecinii, rudele lor cercetătorii au alcătuit o rețea a relațiilor dintre acești oameni cu peste 12 000 legături între 5124 persoane.

Pentru că prietenii și rudele lor participau, de asemenea, la studiu, a fost ușor de observat și felul în care singurătatea unora îi afecta pe ceilalți. Iar rezultatele au fost uimitoare: se pare că dacă o persoană a raportat că s-a simțit singură, cele mai apropiate persoane începeau, în decurs de doi ani, să se simtă, de asemenea, singure. Efectul de propagare a singurătății era cu atît mai puternic cu cît legăturile dintre persoane erau mai apropiate.

Singurătatea a fost concepută în trecut ca parte a depresiei, introvertirii sau a timidității. Dar studiile noastre au arătat că singurătatea este o stare umană fundamentală, la fel ca foamea sau setea. Singurătatea este un indicator al sănătății speciei noastre, și a felului în care ne integrăm, ca și populație.

Cît despre felul în care se împrăștie singurătatea, cercetătorii au arătat că transmiterea se bazează pe sentimentele de neîncredere și negativitate.

Oamenii care se simt singuri văd viața socială ca amenințătoare. Poate că nu sînt conștienți de asta, dar încep să aibă gînduri negative despre alte persoane, ceea ce îi determină să își îndepărteze prietenii și îi determină pe prieteni, la rîndul lor, să devină negativiști și așa mai departe.

Comentarii

 (1)
  • #1 aureola Răspunde Citează selecţia
    Cine daruie- primeste. Cum poti sa fii singur intr-o sacietate atit de densa, oriunde nu s-ar afla...? Mindria, de fapt, e pericolul! Cite animale si-ar dori un stapin... Care e problema , daca oamenii singuri isi cultiva singuratatea... Traieste-ti viata asa, incit cuiva sa-i fie mereu dor de tine!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1901
Populația:
292 locuitori

Sărătenii Noi este un sat din cadrul comunei Ratuş, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 16 km de oraşul Teleneşti şi la 89 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 292 de oameni. Satul Sărătenii Noi a fost menționat documentar în anul 1901.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.