|
7 probleme de relaţionare consulară a moldovenilor
Portalul viza.md a sistematizat apelurile și întrebările adresate redacției din partea moldovenilor aflați în străinătate. Astfel, vă prezentăm 7 probleme consulare de bază ale imigranților moldoveni.
1. POȘTA CONSULRĂ
Servicii consulare prin poștă. Unii funcționari consulari refuză sau nu promovează astfel de servicii consulare care îi scutesc pe cetățeni de deplasări la consulat și cheltuieli financiare. Reamintim că o gamă vastă de servicii consulare poate fi prestată absolut legal fără prezența moldoveanului la Consulatul sau Ambasada Republicii Moldova.
2. NUNTĂ LA CONSULAT
Căsătoriile la Ambasadă. Înregistrarea căsătoriei pe teritoriul Ambasadei sau Consulatului Republicii Moldova este posibilă, inclusiv cu un cetățean străin. Unii funcționari consulari invocă diverse motive pentru a refuza sau a tăinui, și nu de a promova un astfel de serviciu consular. De regulă, în astfel de circumstanțe, moldovenii sînt readresați la Oficiile Stării Civile străine sau sa revină în Republica Moldova.
3. PAȘAPORT BIOMETRIC? NU am auzit.
Perfectarea pașaportului biometric la consulat. Se atestă cazuri cînd moldovenilor le este refuzată perfectarea pașaportului biometric pentru minori prin intermediul oficiului consular. Moldoveanului i se recomandă să revină în Republica Moldova și să-și rezolve problemele. Procedura propriu-zisă de întocmire a dosarului pentru obținerea pașaportului durează, în comparație cu alte servicii, și necesită cunoștințe corespunzătoare, inclusiv pentru a lucra cu aparatajul de prelevare a datelor biometrice. Respectiv, și din aceste considerente, unii consuli caută pretexte pentru a refuza cetățeanul.
4. PROCURA – «colacul de salvare»!
Transcrierea certificatelor de stare civilă. Chiar dacă această procedură este posibil de făcut la consulat, unii consuli ezită să presteze astfel de servicii recomandînd cetățenilor să facă procuri și să le transmită în Republica Moldova persoanelor împuternicite. Moldovenii sînt nevoiți să suporte cheltuieli suplimentare și să piardă timp.
5. INFOORMAT = PROTEJAT
Mulți imigranți nu știu că există mai multe soluții pentru obținerea unui document. De regulă, cetățeanului i se oferă doar o opțiune sau maxim două pentru soluționarea problemei sale. În cazul dat ne referim, de exemplu, la cazierul juridic din Republica Moldova care poate fi obținut: 1. La Ambasadă sau Consulat, inclusiv traducerea 2. Prin procură 3. Prin e-mail, în cazul deținerii semnăturii electronice.
6. LIMBA RUSĂ
Se atestă cazuri cînd adresarea în limba rusă la consulat, schimbă brusc atitudinea diplomatului moldovean față de cetățeanul Republicii Moldova. Aceasta se manifestă prin: refuzul de a presta serviciul consular, observații la capitolul limbii vorbite, categorizarea și multe altele, ceea ce îl inhibă pe imigrantul moldovean care se simte umilit pe teritoriul Republicii Moldova în străinătate. Reamintim că consulii moldoveni acordă asistență consulară cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv vorbitorilor de limbă rusă. Formularea solicitării în limba rusă NU reprezintă temei de refuz pentru a vă presta serviciul consular;
7. TURISMUL DIPLOMATIC
În mare parte, consulii moldoveni își îndeplinesc cu brio funcțiile chiar dacă sînt puțini la număr, mai ales, în statele în care este concentrat un număr mare de imigranți moldoveni. Mai mult suferă cetățeanul și imaginea per ansamblu a Republicii Moldova atunci doar cînd unii din ei:
- uită că sînt în misiune de serviciu și nicidecum în turism consular,
- uită că sînt plătiți din banii statului,
- uită că îndemnizațiile pe care le primesc se datorează inclusiv taxelor consulare, pe care le achită imigranții moldoveni pentru serviciile oferite.
- nu reușesc să-și îndeplinească obligațiunile de serviciu chiar dacă deservesc «un cetățean pe săptămînă»
- sînt arestați.
Reamintim că calitatea serviciilor consulare moldovenești prestate în străinătate și în Republica Moldova poate fi apreciată AICI.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1809
- Populația:
- 162 locuitori
Andriașevca Veche este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 120 km de Chișinău. Populaţia satului Andriașevca Veche alcătuia 162 de oameni în anul 1998. Satul Andriașevca Veche a fost menționat documentar în anul 1809.
Comentarii
(0)