|
Satul Moldova de pe coasta Mării Baltice (Foto)
Sîmbătă, 14 mai, un grup de cetățeni moldoveni aflați în Estonia vor participa la o acțiune de salubrizare a satului Moldova, situat în nord-estul Estoniei.
La acțiune vor participa aproximativ 20 de membri ai comunității cetățenilor moldoveni. Inițiativa aparține ex-Ambasadorului Republicii Moldova la Tallinn, Victor Guzun.
„Vom avea grijă ca satul Moldova din Estonia să fie unul dintre cele mai curate și îngrijite. Pentru că ne pasă!", a menționat Victor Guzun pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Facebook.
Participanții la acțiun vor curăța principalele străzi din sat, zonele de lac, dar și zona de plajă a localității.
Viorica Guzun a povestit antetior pentru portalul Știri Pozitive că în satul estonian Moldova au trăit, din toate timpurile, estonieni, iar denumirea localităţii ar putea proveni de la cuvîntul „muldvall", ceea ce ar însemna, în traducere, „movilă" sau „fortificaţii de pămînt", construite pe vremuri pentru apărarea de atacuri inamice. Mai răspîndită însă ar fi ipoteza că denumirea satului estonian Moldova este datorată familiei Moldau, reprezentanţii căreia au trăit, în număr mare, în satul Moldova.
Apariţia respectivului nume de familie în zonă ar fi susţinută de o legendă care face legătură directă cu Principatul Moldovei din vremea lui Ştefan cel Mare. Potrivit acesteia, satul Moldova, situat pe coasta Mării Baltice, ia naştere în a doua jumătate a sec. al XV-lea. În acea perioadă, trimisul în Principatul Moldovei era moşierul din localitatea Aa, aflată în vecinătatea viitorului sat Moldova. În misiunea sa, acesta era însoţit de un slujitor care i-a salvat stăpînului său viaţa de trei ori, în luptele cu otomanii. Graţie acestui fapt, la întoarcerea acasă, în semn de recunoştinţă, moşierul l-a eliberat pe curajosul său slujitor, pe care avea să-l numească Moldau, şi i-a oferit în dar o localitate cu păşuni verzi şi păduri dese. Astfel, viteazul Moldau a început o nouă viaţă pe aceste meleaguri, care au căpătat numele de Moldova, astăzi satul Moldova, aflat pe teritoriul Republicii Estonia.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1853
- Populația:
- 1464 locuitori
Sofia este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Sofia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Hîncești și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1464 de oameni. Satul Sofia a fost menționat documentar în anul 1853.
Comentarii
(0)