11 iunie 2019, 05:00 Personalități views 118717
11 iunie 2019, 05:00 Personalități views 118717

Cînd totuși s-a născut Ion Creangă?

Data nașterii marelui scriitor Ion Creangă pînă în present trezește discuții. El însuși afirma în Fragment de biografie că s-ar fi născut la 1 martie 1837, find întîiul din cei opt copii ai lui Ștefan a Petrii Ciubotarul și ai Smarandei Creangă, „răzeși fără pămînturi” din satul Humulești, ținutul Neamț.

Însă conform condicii (mitricii) de nou-născuți din Humulești, Ion Creangă s-a născut la 10 iunie 1839. Pînă în prezent nu există o explicație coerentă acestei diferențe de date, astfel încît putem considera că 10 iunie este data nașterii marelui scriitor.

Ion Creangă şi-a început cariera în calitate de diacon şi institutor. A fost introdus de Eminescu în Societatea „Junimea”. Povestitor înnăscut, a fost îndrumat de Eminescu să-şi publice basmele în revista „Convorbiri literare”. Debutează cu povestea „Soacra cu trei nurori”. Dotat cu har şi prezenţă de spirit, lecturile lui în cadrul adunărilor junimiştilor, provocau un rîs homeric. A pigmentat în subsidiarul basmelor şi poveştilor situaţii din realitatea contemporană, observator fin şi ironic a fost toată viaţa. Artist neîntrecut al cuvîntului, mînuitor exemplar al stilului oral, „hăzos răstălmăcitor” al paremiologiei populare, ne-a lăsat o operă de pionerat în literatura naţională. Cu toate că în basmele lui se poate urmări canavaua folclorică, ele au căpătat un statut consacrat de literatură de imaginaţie epică. Garabet Ibrăileanu a fost primul critic literar, care i-a definit talentul artistic: „S-a zis că Creangă este un colector – talentat – de basme. Basmele şi poveştile lui Creangă! Dar este basmul o formă literară cristalizată, ca poezia populară? Basmul, povestea, valorează cît valorează talentul celui care povesteşte. Iar Ion Creangă a avut un aşa de mare talent, încît în toate poveştile sale oamenii trăiesc cu o individualitate şi cu o putere de viaţă extraordinară.”

„Amintiri din copilărie” şi povestirile cu sens ambiguu stau pe acelaşi pisc artistic cu basmele. A lucrat cu mare osîrdie la alcătuirea unor manuale şcolare.

Cuvinte cheie:

literatura , scriitor , Ion Creangă

Comentarii

 (3)
  • #3 Spero Răspunde Citează selecţia
     Da se mai intimpla sa se rataceasca documente, da si reiese ca conform mitricii s-ar fi nascut pe 10 iunie 1939. De ce atunci insusi ion Creanga a zis ca s-a nascut la 1 martie 1937... se zice ca acei, care-si schimba numele sau anul, data nasterii amagesc intr-un fel soarta ori si-o schimba...???
  • #2 liberabit Răspunde Citează selecţia

    Interesant e ca si numele sau ar fi fost altul

    Din câte se pare, până la vârsta de 10 ani, Ion Creangă a avut numele de familie Ciubotarul. Într-o autobiografie atribuită clasicului citim: ,,Sunt născut la 1 martie 1837 în satul Humuleşti, județul Neamțului, Plasa de Sus, din părinți români: Ștefan a lui Petrea Ciubotariul din Humulești și soția sa Smaranda, născută David Creangă, din satul Pipirig, județul Neamțului…” Menţionăm însă că nu există o înscriere originală în registrele bisericii din Humuleşti care ar demonstra această afirmaţie.
    La fel de stranii sunt şi următoarele 2 fapte:
    1. În 1853 Ion Ciubotarul este înscris la Școala Domnească de la Târgu Neamţ sub numele Ion Ștefănescu,
    2. În 1854 – la Școala catihetică din Fălticeni (“fabrica de popi”) Ion Ciubotarul (tot el Ion Ștefănescu) studiază cu numele de Ion Creangă (numele de familie al mamei).

  • #1 Spero Răspunde Citează selecţia
     Cert, ramine faptul ca a ramas un Om de valoare pentru literatura noastra, iar in ce priveste ziua sa de nastere, azi cu ajutorul astrologiei, cunoscîndu-se viata sa, natura operei sale, cite ceva despre caracterul sau se poate determina cind s-a nascut totusi Ion Creanga...
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1448
Populația:
770 locuitori

Făgureni este un sat din cadrul oraşului Străşeni, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Strășeni și la 29 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 770 locuitori. Satul Făgureni a fost menționat documentar în anul 1448 cu numele Curluceni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.